Yerel toplulukların aşırı turizme yönelik sürdürülebilir kalkınma kapsamındaki algıları: Kuşadası örneği
Perceptions of local communities on overtourism within the scope of sustainable development: The case of Kusadasi
  1. Tez No: 902543
  2. Yazar: SEYFETTİN GÜZEL
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ALİ YÜCE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Turizm, Tourism
  6. Anahtar Kelimeler: Aşırı Turizm, Dengesiz Turizm, Dayanıklılık, Sürdürülebilir Kalkınma, Overtourism, Unbalanced Tourism, Resilience, Sustainable Development
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kapadokya Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim, Öğretim ve Araştırma Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Turizm Rehberliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Turist Rehberliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 118
Özet
Turist yoğunluğunun destinasyon kapasitesini aştığı bölgelerde aşırı turizm görülmektedir. Bu durum bölgede sürdürülen turizm faaliyetlerini tahrip ederken aynı zamanda bölge halkı için de yerel, ekonomik, sosyal, kültürel birçok istenmeyen faktör meydana getirmektedir. Turistik destinasyonun kalkınması ve turizm faaliyetlerinin sürdürülebilir hale getirilmesi için tüm bu olumsuz etkilerin minimum seviyeye getirilmesi, bölge kaynaklarının etkili yönetilmesi gerekmektedir. Kuşadası her yıl turizm sezonunda konuk ettiği çok sayıda turist sebebiyle bu bölgelerden biri olmaktadır. Ayrıca Kuşadası kruvaziyer turizmde Türkiye'nin en önde gelen kitle turizmi hareketini oluşturmaktadır. Bu araştırmanın amacı aşırı turizme maruz kalan Kuşadası'nın sürdürülebilir kalkınma boyutlarını ortaya koymak ve yerel topluluğun aşırı turizme karşı dayanıklılığını incelemektir. Aşırı turizmden kaynaklanan sorunların tespiti ve çözüm yolları üzerinde durularak turizm literatüründe öncü bir kaynak meydana getirmektir. Nitel araştırma paradigmasının fenomonolojik yaklaşımı ele alınarak bu çalışmada yapılandırılmış derinlemesine görüşme, amaçlı örnekleme yöntemi ile Kuşadası bölgesinde yaşayan 10 katılımcıdan veri toplanmıştır. Bu çerçevede açık uçlu 19 sorunun bulunduğu görüşme soru formu veri toplama tekniği olarak kullanılmıştır. Veri analizi görüşmelerin deşifre edilmesi sonrasında klasik içerik analizi ile kategoriler çerçevesinde yorumlanmıştır. Araştırma sonucunda Kuşadası bölgesinde aşırı turizmin bulunduğu ve katılımcıların Kuşadası bölgesinde gerçekleştirilen turistik faaliyetleri yeterli bulmadığı tespit edilmiştir. Araştırma sonucu aynı zamanda Kuşadası'nda araştırma katılımcıları aşırı turizm faaliyetlerinin olumlu ve olumsuz yönlerini değerlendirirken olumlu olarak genellikle ekonomik katkı yönünü vurgulamışlardır. Ancak olumsuz yönler olumlu yönlere göre daha fazla sıralanmıştır. Görüşmeciler, Kuşadası bölgesinin yerel dayanıklılığının artırılmasında ve aşırı turizmin zararlarının önlenmesinde sorumlu kesimi ve çözüm önerilerini net bir şekilde ortaya koymuştur. Ayrıca, katılımcılar Kuşadası bölgesinde bulunan aşırı turizm faaliyetlerine olumsuz bir bakış açısı ile yaklaşmaktadır. Dolayısıyla çalışmada Kuşadası bölgesinde bulunan aşırı turizmin yönetilmesi ve sürdürülebilir kalkınmanın inşa edilmesi için bulgular ışığında çözüm önerileri ve stratejiler sıralanmıştır.
Özet (Çeviri)
Overtourism is seen in regions where tourist density exceeds the destination capacity. While this situation destroys the tourism activities in the region, it also creates many undesirable local, economic, social and cultural factors for the local people. In order to develop the tourist destination and make tourism activities sustainable, all these negative impacts must be minimized and regional resources must be managed effectively. Kuşadası is one of these regions due to the large number of tourists it hosts every year during the tourism season. In addition, Kuşadası constitutes Turkey's leading mass tourism movement in cruise tourism. The aim of this research is to reveal the sustainable development dimensions of Kuşadası, which is exposed to excessive tourism, and to examine the resilience of the local community against excessive tourism. It aims to create a leading source in tourism literature by focusing on the identification of problems arising from overtourism and their solutions. Taking the phenomenological approach of the qualitative research paradigm, data was collected from 10 participants living in the Kuşadası region by structured in-depth interview and purposeful sampling method in this study. In this context, an interview questionnaire with 19 open-ended questions was used as a data collection technique. Data analysis was interpreted within the framework of categories with classical content analysis after deciphering the interviews. As a result of the research, it was determined that there was excessive tourism in the Kuşadası region and the participants did not find the touristic activities in the Kuşadası region sufficient. As a result of the research, the research participants in Kuşadası generally emphasized the economic contribution aspect as positive while evaluating the positive and negative aspects of overtourism activities. However, the negative aspects outnumbered the positive aspects. The interviewees clearly presented the responsible parties and their solution suggestions in increasing the local resilience of the Kuşadası region and preventing the damages of excessive tourism. They also approach the excessive tourism activities in the Kuşadası region from a negative perspective. For this reason, in the study, solution suggestions and strategies are listed in the light of the findings to manage excessive tourism in the Kuşadası region and build sustainable development.