Kitlesel göç hareketlerinin Türkiye ekonomisine yansıması: Mersin ili örneği
Reflection of mass migration movements on The Turkish economy: The example of Mersi̇n province
- Tez No: 902548
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SEBAHATTİN KOÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Kitlesel Göç, ekonomi, afet, Mass migration, economy, disaster
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bitlis Eren Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Acil Durum ve Afet Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 86
Özet
Kitlesel göç hareketleri insan kaynaklı sosyal bir olgudur. Bu çalışmada bir afet olan göç kavramı açıklanmıştır. Göçlere neden olan ekonomik, sosyokültürel, siyasi ve doğal faktörler açıklanarak Türkiye'nin almış olduğu göçler tarihsel anlamda incelenmiştir. Araştırma sonucunda Türkiye'nin geçmişten günümüze göç hareketlerinin hedefi olduğu görülmüştür. Türkiye'ye yapılan göçlerle ilgili sayısal veriler paylaşılmış olup bu göç dalgalarının Türkiye ekonomisini nasıl etkilediği araştırılmıştır. Kitlesel göç hareketleri genelde Türkiye, özelde Mersin ili ele alınarak derinlemesine incelenmiştir. Kitlesel Göç hareketleri ülke ekonomilerini farklı alanlarda olumlu veya olumsuz olarak etkileyebilmektedir. Türkiye'nin hedefi olduğu kitlesel göç hareketlerinin ekonomik büyüme, enflasyon, istihdam ve kamu maliyesi üzerinde yarattığı olumlu ve olumsuz etkiler ele alınmıştır. Mersin ilindeki göçmen sayısı, yabancı ortaklı kurulan firmalar ve bu firmaların ekonomi üzerindeki etkileri araştırılmıştır. Göçmenlere verilen eğitim ve sağlık hizmetleri hakkında bilgi verilmiştir. Kitlesel göç hareketleri Mersin ilinde ticari faaliyetlere katkı sağlayarak ihracat miktarını artırmış ve buna bağlı olarak ekonomik büyümeyi artırmıştır. Kayıt dışı istihdam nedeniyle yerli halk iş bulmakta zorlanmış fakat öte taraftan kurulmuş olan göçmen sağlığı merkezlerine alınan personeller sayesinde istihdam olumlu etkilenmiştir. Özellikle eğitim ve sağlık harcamaları kamu maliyesi üzerinde etki yaratmıştır.
Özet (Çeviri)
Mass migration movements are a human-induced social phenomenon. The definition of migration, which is a possible disaster, has been explained. When looking at the migrations experienced by Turkey from a geographical perspective, explaining the economic, sociocultural, political and natural factors that cause migrations. As a result of the research, it seems that Turkey is the target of its past movements. Digital data on migration to Turkey has been shared, and how these migration waves have been scanned in Turkish economies has been investigated. Mass migration movements are the size of the sieve distributions of Türkiye in general and Mersin province in particular. Mass Migration movements do not show negative or positive effects on the economies of different conditions. The creative positive and negative effects of mass migration movements, of which Turkey is the target, on economic growth, inflation, employment and public finance are discussed. The number of immigrants in Mersin province, resident companies with foreign partners and economic data in this context were investigated. Information was given about the education and health services provided to immigrants. Mass migration movements contributed to commercial activities in Mersin province, increased the amount of exports and, accordingly, increased economic growth. Local people had difficulty in accessing employment due to unregistered employment, but on the other hand, employment was positively affected by the personnel recruited to resident immigrant health centers. Education and health expenditures, in particular, had an impact on public finances.