Sağlık çalışanlarında kişilik tipleri ile işten ayrılma niyeti arasındaki ilişkinin incelenmesi: Ordu ili örneği
The relationship between personality types and turnover intention in healthcare workers: The example of Ordu province
  1. Tez No: 902562
  2. Yazar: CEYHUN AKSOY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TAŞKIN KILIÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sağlık Yönetimi, Healthcare Management
  6. Anahtar Kelimeler: İşten ayrılma niyeti, kişilik tipleri, sağlık çalışanları, Turnover intention, personality types, healthcare workers
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ordu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 68
Özet
Amaç: Farklı kişilik özellikleri çalışanların işten ayrılma niyetine etki edebilmektedir. Bu çalışmanın amacı, sağlık çalışanlarının kişilik tiplerinin belirlenmesi ve işten ayrılma niyetiyle ilişkisini incelemektir. Ayrıca kişilik türleri ve işten ayrılma niyetinin demografik değişkenlere göre farklılıklarını belirlemektir. Gereç ve Yöntem: Bu çalışma Ordu İl Sağlık Müdürlüğüne bağlı kamu ve özel hastanelerinde görev yapan (doktor, hemşire, tıbbi sekreter-hasta kabul, hasta bakıcı, sağlık teknikeri-teknisyeni) 467 sağlık çalışanı üzerinde yapılmıştır. Araştırma verileri SPSS ve AMOS programından yararlanılarak analiz edilmiş ve güvenilirlik, geçerlilik, korelasyon, t testi ve tek yönlü varyans analizleri gerçekleştirilmiştir. Bulgular: Araştırmada kişilik boyutlarından dışadönüklük, sorumluluk ve nevrotiklik boyutlarının işten ayrılma niyetiyle anlamlı bir ilişkisi olduğu ve bu boyutların işten ayrılma niyetini negatif yönde etkilediği, uyumluluk ve gelişime açıklık boyutları ile işten ayrılma niyeti arasında anlamlı ilişki bulunmadığı ve etkisinin olmadığı görülmüştür. Kişilik tiplerinin yaş ve cinsiyete göre farklılaşmadığı medeni duruma göre işten ayrılma niyetinin farklılaştığı yapılan analizler ile tespit edilmiştir. Sonuçlar: Kişilik boyutlarından dışadönüklük, sorumluluk ve nevrotiklik boyutlarının işten ayrılma niyeti arasında anlamlı bir ilişki olduğu ve negatif yönde etkilediği, uyumluluk ve gelişime açıklık boyutlarının işten ayrılma niyetiyle anlamlı bir ilişki/ etkisinin bulunmadığı sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Aim: Different personality traits may affect employees' turnover intention. The aim of this study is to determine the personality types of health care workers and to examine their relationship with turnover intention. In addition, to determine the differences between personality types and turnover intention according to demographic variables. Material and Method: This study was conducted on 467 health care workers (doctors, nurses, medical secretaries-admissions, patient caregivers, health technicianstechnicians) working in public and private hospitals affiliated to Ordu Provincial Health Directorate. The research data were analyzed using SPSS and AMOS software and reliability, validity, correlation, t-test and one-way variance analyses were performed. Results: In the study it was observed that extraversion, conscientiousness and neuroticism dimensions of personality have a significant relationship with turnover intention and these dimensions negatively affect turnover intention, while there is no significant relationship between the dimensions of agreeableness and openness to improvement and turnover intention. It was determined by the analysis that personality types do not differ according to age and gender, but turnover intention differs according to marital status. Conclusions: It was concluded that extraversion, conscientiousness and neuroticism dimensions have a significant relationship with turnover intention and affect it negatively, while agreeableness and openness to improvement dimensions have no significant relationship/effect with turnover intention.