Akçadağ ören kasabası Alevi ocakları ve ziyaretleri
Akçadağ district ören town Alevi hearths and their visits
- Tez No: 902564
- Danışmanlar: PROF. DR. BÜLENT KARA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Ören Kasabası, Alevi, Alevilik, Alevi Ocakları, Alevi Ziyaretleri, Dini Törenler, Kültürel Miras, İbadet, Ören Town, Alevi, Alevism, Alevi Hearths, Alevi Visits, Religious Ceremonies, Cultural Heritage, Worship
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Alevilik Araştırmaları Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Alevilik-Bektaşilik Araştırmaları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 81
Özet
Malatya ili Akçadağ ilçesi Ören Kasabası'ndaki Alevi ocaklarının ve bu ocakların ziyaretlerinin incelendiği bir çalışmayı kapsamaktadır. Yapılan bu tez çalışması, Malatya ilinin Akçadağ ilçesine bağlı olan Ören Kasabası'nda bulunan Alevi ocaklarının sosyal ve kültürel önemini, yapılarını, işlevlerini ve ziyaret edilme amaçlarını ele almaktadır. Araştırma, Ören Kasabası'ndaki Alevi ocaklarının tarihçesini, mimari özelliklerini ve toplum üzerindeki etkilerini detaylı bir şekilde ele almaktadır. Ayrıca, bu ocakların nasıl kullanıldığı, hangi ritüellerin gerçekleştirildiği ve ziyaretçilerin bu ocaklara olan ilgisi üzerinde durulmaktadır. Tez, saha çalışmaları ve kaynak incelemeleri sonucunda elde edilen verilere dayanarak, Ören Kasabası'ndaki Alevi ocaklarının kültürel miras açısından önemini vurgulamaktadır. Ayrıca, bu ocakların ziyaretlerinin toplum içindeki rolünü ve insanların bu ziyaretlere olan motivasyonlarını analiz etmektedir. Sonuç olarak, tez, Ören Kasabası'ndaki Alevi ocaklarının ve ziyaretlerinin sosyal, kültürel ve dini açıdan önemini ortaya koymakta ve bu konuda gelecekte yapılacak araştırmalara temel oluşturacak nitelikte bir çalışma sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
It includes a study examining the Alevi hearths in Ören Town of Akçadağ district of Malatya province and the visits to these hearths. This thesis study deals with the social and cultural importance, structures, functions and purposes of visiting the Alevi hearths in Ören Town, Akçadağ district of Malatya province. The research examines in detail the history, architectural features and effects of the Alevi hearths in Ören Town on the society. In addition, how these hearths are used, what rituals are performed and the interest of visitors to these hearths are emphasized. Based on the data obtained as a result of field studies and source examinations, the thesis emphasizes the importance of Alevi hearths in Ören Town in terms of cultural heritage. It also analyzes the role of visits to these hearths in society and people's motivations for these visits. As a result, the thesis reveals the social, cultural and religious importance of Alevi hearths and their visits in Ören Town and provides a study that will form the basis for future research on this subject.