Diz artroplastilerinde uygulanan ıpack (ınterspace between the popliteal artery and the posterior capsule of the knee) blokta lokal anestezik doz karşılaştırması
Comparison of local anesthetic dose in ipack (interspace between the popliteal artery and the posterior capsule of the knee) block performed in knee arthroplasty
- Tez No: 902644
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET KEMALETTİN KOLTKA
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: IPACK Blok, Postoperatif Ağrı, Sayısal Oranlama Skalası, Diz Artroplastisi, Rejyonal Anestezi, IPACK Block, Postoperative Pain, Numeric Rating Scale, Knee Artroplasty, Regional Anesthesia
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 102
Özet
Amaç: IPACK blok, diz cerrahilerinde motor blok yapmadan dizin arka kısmında analjezi sağlayan yeni bir rejyonal blok yöntemidir. Total diz artroplastilerinde (TDA), farklı dozlarda lokal anestezikle yapılan IPACK bloğun postoperatif analjezi etkinliğini karşılaştırmayı amaçladık. Gereç ve Yöntem: Bu prospektif randomize kontrollü çalışmaya, 18-80 yaş, ASA skoru I-III olan, spinal anestezi altında TDA yapılan 119 hasta dâhil edildi. IPACK blok; Grup 1'e 10 ml %0,25 bupivakain, Grup 2'ye 15 ml %0,25 bupivakain, Grup 3'e 20 ml %0,25 bupivakain ile operasyon öncesinde uygulandı ve kontrol grubu Grup 4'e IPACK blok uygulanmadı. Tüm gruplara; operasyon öncesinde 15 ml %0,25 bupivakain ile addüktör kanal bloğu (AKB) ve operasyon sonunda intravenöz morfin içeren hasta kontrollü analjezi (HKA) uygulandı. Hastaların postoperatif ilk 48 saatteki sayısal oranlama skalası (NRS) değerleri, morfin tüketimleri ve bulantı-kusma sıklığı sorgulandı. İlk mobilizasyon zamanları, hastanede kalış süreleri, ek morfin ihtiyaçları, hasta ve cerrah memnuniyetleri ile preoperatif ve taburculukta ölçülen kas gücü, WOMAC Osteoartrit indeksi, diz eklem hareket açıklığı (ROM) değerleri ve postoperatif komplikasyonlar kaydedildi. Bulgular: Grup 2 ve Grup 3'te, 4. saat ve 8. saat NRS skorları Grup 4'ten (kontrol grubu) anlamlı düşüktü (p0,05). Sonuç: Diz artroplastilerinde, 20 ml %0,25 bupivakain ile yapılan IPACK bloğun düşük ağrı skorları, daha az morfin tüketimi ile opioid yan etkilerini azaltarak ve komplikasyona neden olmadan daha iyi postoperatif analjezi sağladığını düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Objective: IPACK block is a novel regional block method providing analgesia to the posterior part of the knee without causing motor block in knee surgeries. In this study, we aimed to compare the postoperative analgesic efficacy of the IPACK block using different doses of local anesthetics for total knee arthroplasties (TKA). Material and Methods: This prospective randomized controlled study included 119 patients aged 18-80 years, classified as ASA scores of I-III, who underwent TKA under spinal anesthesia. IPACK block was administered to Group 1 with 10 ml of 0.25% bupivacaine, Group 2 with 15 ml of 0.25% bupivacaine, and Group 3 with 20 ml of 0.25% bupivacaine, while the control group (Group 4) did not receive the IPACK block. All groups received an adductor canal block (ACB) with 15 ml of 0.25% bupivacaine and patient-controlled analgesia (PCA) with intravenous morphine at the end of the operation. Patients' numerical rating scale (NRS) scores, morphine consumptions, and nausea-vomiting incidences were evaluated in the first 48 hours postoperatively. Time to first mobilization, length of hospital stay, additional morphine needs, patient and surgeon satisfaction scores, muscle strength measured preoperatively and at discharge, WOMAC Osteoarthritis index, knee joint range of motion (ROM), and postoperative complications were recorded. Results: In Groups 2 and 3, the NRS scores at the 4th and 8th hours were significantly lower than in Group 4 (control group) (p0.05). Conclusion: We believe that the IPACK block with 20 ml of 0.25% bupivacaine provides better postoperative analgesia with lower pain scores and less morphine consumption, thereby reducing opioid side effects without causing complications in knee arthroplasties.