Güzellik kavramı ile tasvir problematiği çerçevesinde İslâm ve resim sanatı ilişkisi
The relation between Islamic art of painting and concept of beauty within the frame of the problematic of depiction
  1. Tez No: 902792
  2. Yazar: FATİME GANIJA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ESAT BURAK ŞAMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Felsefe, Güzel Sanatlar, Religion, Philosophy, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Güzellik, Mutlak Güzellik, İslâm metafiziği, resim sanatı, tasvir problemi, Beauty, Absolute Beauty, Islamic metaphysics, painting, problem of depiction
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul 29 Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 122
Özet
Bu çalışma, İslâm metafiziğindeki güzellik kavramıyla tasvir problemi çerçevesinde incelenen İslâm resim sanatı ilişkisini ele almaktadır. İslâm metafiziği ile resim sanatı arasında bir bağlantı kurulmasının mümkün olup olmadığı amaçlanmıştır. İlk olarak güzellik kavramı incelenmiş, ardından önemli Grek filozoflarının ve İslâm filozoflarının güzellik kavramına dair görüşlerine yer verilmiştir. Sonrasında güzellik kavramının İslâm sanatındaki yerine ve resim sanatının İslâm dünyasındaki tarihsel sürecine değinilmiştir. Bunun yanında tasvir probleminin İslâm resim sanatına olan etkileri gözlemlenmiştir. Son olarak İslâm resim sanatının metafiziksel boyutunun varlığı meselesi ve sanat eserlerindeki güzelliğin maneviyata etkileri incelenerek ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
This study, deals with the relation between the concept of beauty in Islamic metaphysics and the Islamic painting, which is analyzed within the problem of depiction. The aim of this study is to see whether it is possible to establish a connection between Islamic metaphysics and the painting art. First, the concept of beauty is analyzed, then the views of important Greek and Islamic philosophers on the concept of beauty are included. Afterwards, the place of the concept of beauty in Islamic art and the historical process of painting in the Islamic world were mentioned. Besides, the effects of the problem of depiction on Islamic painting are observed. Finally, the issue of the existence of the metaphysical dimension of Islamic painting and the effects of beauty in works of art on spirituality are examined.