Anonim ortaklıkta kilitlenmenin pay sahipleri sözleşmeleri bağlamında aşılması
Overcoming deadlock of joint stock companies in the context of shareholders' agreements
- Tez No: 902835
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ HAYDAR YILDIRIM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Anonim Ortaklık, Kilitlenme, Kilitlenmenin Aşılması, Çözüm Mekanizmaları, Shoot-Out, Alım Satım Opsiyonları, Aynen İfa, Joint Stock Company, Deadlock, Overcoming Deadlock, Breaking Deadlock, Resolution Mechanisms, Shoot-Out, Call/Put Options, Specific Performance
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Özel Hukuk Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 150
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi Anonim Ortaklıkta Kilitlenmenin Pay Sahipleri Sözleşmeleri Bağlamında Aşılması Gülşah ÇAĞDAŞ Dokuz Eylül Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Özel Hukuk Anabilim Dalı Özel Hukuk Programı Ortaklıklar, etkin şekilde işlemek ve faaliyette bulunmak için kurulurlar. Ancak ortaklık organlarının karar almasında ve dolayısıyla ortaklığın etkin şekilde işlemesinde kilitlenme yaşanabilir. Bu durum, çok farklı sebeplerden ileri gelebilir. Ortaklar ise pay sahipleri sözleşmelerinde, kilitlenme hâlini ve bunu aşmaya yönelik mekanizmaları düzenleyebilirler. Kilitlenme hükümleri ve hükümlerin ihlali, ticaret hukuku ve borçlar hukuku alanında birçok sonuç doğurur. Çalışmamızda temel olarak kilitlenme kavramı ve kilitlenmenin aşılması için pay sahipleri sözleşmesinde öngörülebilecek çözüm mekanizmaları açıklanacaktır. Ardından kilitlenmeye ilişkin pay sahipleri sözleşmesi hükümlerinin ihlal edilmesi sonucunda ortaya çıkan durum ve yaptırımlar incelenecektir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master's Thesis Overcoming Deadlock of Joint Stock Companies in the Context of Shareholders' Agreements Gülşah ÇAĞDAŞ Dokuz Eylül University Graduate School Of Social Sciences Department Of Private Law Private Law Program Partnerships are established to function and operate effectively. However, there may be a corporate deadlock in the decision-making processes of the partnership bodies, which can hinder the effective functioning of the partnership. This situation may arise for various reasons. Partners can address the deadlock situation and establish mechanisms to overcome it in their shareholders' agreements. Deadlock provisions and the violations of them have significant consequences in commercial law and the law of obligations. In our study, we will explain the concept of deadlock and the solution mechanisms that can be included in shareholders' agreements to overcome deadlocks. Subsequently, we will examine the consequences and sanctions resulting from violations of the provisions of the shareholders' agreement related to deadlocks.