Gastronomi turizminin destinasyon imajına etkisi: Safranbolu örneği
The effect of gastronomy tourism on destination image: The case of Safranbolu
- Tez No: 902863
- Danışmanlar: PROF. DR. YASİN DÖNMEZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Turizm, Tourism
- Anahtar Kelimeler: Gastronomi Turizmi, Safranbolu, Marka İmajı, Kültürel Çeşitlilik, Gastronomy Tourism, Safranbolu: Brand Image: Cultural Diversity
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karabük Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kültürel Miras ve Miras Alan Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 104
Özet
Gastronomi, yemeklerin hazırlanması, sunumu ve kültürel önemiyle ilişkili zengin bir alan olarak tarih boyunca sürekli gelişmiştir. Günümüz gastronomisi hem bilimsel hem de sanatsal yönleriyle zenginleşmiş ve global bir fenomen haline gelmiştir. Gelecekte, gastronominin daha da evrim geçirmesi ve sürdürülebilirlik, yenilikçilik ve kültürel çeşitliliğe odaklanarak daha da zenginleşmesi beklenmektedir. Bu beklenti kapsamında, Safranbolu kent imajına gastronomi turizminin etkilerinin ne düzeyde olduğunun tespiti ve konu ile ilgili öneriler getirebilmesi bu araştırma da amaçlanmıştır. Bu araştırmada nitel araştırma tekniklerini barındıran yarı yapılandırılmış görüşme tekniği kullanılmıştır. Alana uygun tespit edilen sorular aracılığıyla görüşmeler sağlanmıştır. Nitel araştırma yöntemi kapsamında Safranbolu Eski Çarşı bölgesindeki yerel halk ve ziyaretçiler arasından 50 kişi ile araştırma gerçekleştirilmiş fakat 41 kişinin mülakatı çalışmaya tabii tutulmuştur. İçerik analizi yapılarak, her ayrı soru için tablolar oluşturulmuştur.
Özet (Çeviri)
Gastronomy has developed continuously throughout history as a rich field related to the preparation, presentation and cultural significance of food. Today's gastronomy has been enriched with both its scientific and artistic aspects and has become a global phenomenon. In the future, gastronomy is expected to evolve further and become richer with a focus on sustainability, innovation and cultural diversity. Within the scope of this expectation, the aim of this research is to determine the level of impact of gastronomy tourism on the city image of Safranbolu and to make suggestions on the subject. In this research, semi-structured interview technique, which includes qualitative research techniques, was used. Interviews were conducted through questions determined to be appropriate to the field. Within the scope of the qualitative research method, the research was conducted with 50 people among the local people and visitors in the Safranbolu Old Bazaar area, but the interviews of 41 people were included in the study. By performing content analysis, tables were created for each separate question.