Misli Baydoğan'ın roman ve hikâyelerinde yapı ve izlek
Structure and theme in Misli Baydoğan's novels and stories
  1. Tez No: 903430
  2. Yazar: GÜLŞAH GÜNGÖR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DİNÇER ATAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Roman, hikâye, Cumhuriyet Dönemi Türk Nesri, Misli Baydoğan, Novel, story, Turkish Prose in the Republican Period, Misli Baydoğan
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kafkas Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 175
Özet
Klinik psikolog olan Misli Baydoğan, roman türü ile edebiyat dünyasına adım atmış bir isimdir. İlk eseri Hatırla Beni romanının yanı sıra, yetişkinler için kaleme aldığı Ay Han'ım, Yakup'un Kanatları ve Hû Diyen Karga adlı üç hikâye kitabı ile çocuklara yönelik Zaman Yolcuları adlı bir hikâye kitabı yazmıştır. Yazarlık kariyerine romanla başlayan Baydoğan, mesleğinin etkisiyle psikolojik analizlere ve bireyin iç dünyasına sıkça yer vermiştir. Eserlerinde insanın toplum içindeki rolü, Anadolu insanının yaşam tarzı ve kültürü, ocaklık geleneği, bireysel ve toplumsal meseleler, dini ve siyasi manipülasyonlar, tarihî çıkarımlar ve psikolojik rahatsızlıkların birey üzerindeki etkileri gibi konuları ele alarak hikâyelerini zenginleştirmiştir. Bu çalışmamda, Hatırla Beni, Ay Han'ım, Yakup'un Kanatları ve Hû Diyen Karga adlı eserlerin yapı ve temalar açısından incelenmesi yer almaktadır. Ayrıca yazarın 2000 sonrası Türk edebî birikimindeki yerine dair değerlendirmeler yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
Misli Baydoğan, a clinical psychologist, is a name that stepped into the world of literature with the novel genre. In addition to his first novel, Remember Me, he wrote three story books for adults, My Moon Han, Yakup's Wings and Hû Diyen Crow, and a story book for children called Time Travelers. Baydoğan, who started his writing career with novels, frequently included psychological analysis and the inner world of the individual with the influence of his profession. In his works, he enriched his stories by dealing with topics such as the role of man in society, the lifestyle and culture of the Anatolian people, the quarry tradition, individual and social issues, religious and political manipulations, historical inferences and the effects of psychological disorders on the individual. In this study, there is an examination of the works named Remember Me, My Ay Han, Yakup's Wings and Hû Diyen Crow in terms of structure and themes. In addition, evaluations were made about the place of the author in the post-2000 Turkish literary accumulation.