Türk-Gürcü postmodern edebiyat karşılaştırması: Dursun Kuveloğlu ve Aka Morçiladze romanlarında
A comparison on Turkish-Georgian postmodern literature: In the novels of Dursun Kuveloğlu and Aka Morchiladze
  1. Tez No: 903567
  2. Yazar: SUDAN ALTUN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FERZANE DEVLETABADİ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Karşılaştırmalı Edebiyat, Comparative Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Karşılaştırmalı edebiyat, postmodernizm, postmodern edebiyat, roman, Dursun Kuveloğlu, Aka Morçiladze, Comparative literature, postmodernism, postmodern literature, novel, Dursun Kuveloğlu, Aka Morchiladze
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Karşılaştırmalı Edebiyat Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Karşılaştırmalı Edebiyat Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 334
Özet
Bu tez, postmodernizm kavramının tanımının değişen dünya algıları, kültürel yapılar ve yaşam biçimleri ile nasıl ilişkilendirildiğini incelemeyi ve postmodernizmin sanat, kültür, ekonomi, ideoloji ve dil bağlamındaki etkilerini anlamayı amaçlamaktadır. Ayrıca, Türk yazar Dursun Kuveloğlu ve Gürcü yazar Aka Morçiladze'nin postmodern söylemi nasıl ele aldığını karşılaştırmalı bir şekilde inceleyerek farklı iki kültür ve edebi anlayışı temsil eden romancıların seçilmiş eserlerini postmodern öğeler açısından karşılaştırmaktadır. Çalışma sırasında biçimsel ve üslupsal farklılıkların veya benzerliklerin tespit edilmesi, bu romancıların eserlerinde işlenen izleklerle ortaya çıkan yeni insan tipolojilerinin ve olaylarının karşılaştırılması da hedeflenmektedir. Postmodernizm kavramı modernizmin sonrasında ortaya çıkan bir düşünce akımıdır ve farklı dönemlerde farklı şekillerde tanımlanmıştır. Bu tez, postmodernizmin farklı tanımlarını inceleyerek bu kavramın evrimini ve değişen anlamlarını anlamayı amaçlamaktadır. Ayrıca, postmodernizmin sanat, kültür, ekonomi, ideoloji ve dil bağlamlarındaki etkilerini incelemekte; bu alanlarda geleneksel normları ve kuralları sorgulayan bir yaklaşımı ifade ettiği için nasıl bir değişiklik yarattığını araştırmaktadır. Dursun Kuveloğlu'nun Batum Çıkmazı ve Koyu Gri Seneler ile Aka Morçiladze'nin Karabağ'a Yolculuk ve Yoldaki Gölge eserlerini karşılaştırmalı bir şekilde ele alarak, bu yazarların postmodern söylemi nasıl işlediklerini ve postmodernizmin farklı yönlerini nasıl temsil ettiklerini araştırmaktadır. Yapılacak karşılaştırmalı analiz, postmodernizmin farklı yazarlar ve kültürlerde nasıl ifade edildiğini anlamamızı sağlayacaktır. Tezin sonuç bölümü, bu analizlerin ardından elde edilen bulguların postmodern söylem açısından değerlendirilmesine ve karşılaştırılmasına ayrılmıştır. Bu değerlendirme, her iki romancının eserlerinde postmodern öğeleri nasıl kullandığını, bu öğelerin kültürel ve düşünsel bağlamdaki yansımalarını, üsluplarındaki farklılıkları veya benzerlikleri ve yeni insan tipolojilerinin nasıl ortaya çıktığını incelemektedir. Özetle, bu tez, postmodernizmin tanımını, evrimini ve etkilerini inceleyerek, Dursun Kuveloğlu ve Aka Morçiladze'nin seçilmiş eserlerini karşılaştırmalı bir şekilde ele alarak postmodernizmin farklı yönlerini anlamayı amaçlamaktadır. Bu çalışma, postmodernizmin kültürel, düşünsel ve edebi dünyadaki rolünü daha iyi anlamamıza yardımcı olacaktır.
Özet (Çeviri)
The aim of this dissertation is to analyze how the definition of the concept of postmodernism is associated with changing world perceptions, cultural structures and ways of life, and to comprehend the implications of postmodernism in the realms of art, culture, economy, ideology and language. It also compares the selected works of novelists representing two different cultures and literary conceptions in terms of postmodern elements by comparatively analysing how Turkish writer Dursun Kuveloğlu and Georgian writer Aka Morchiladze deal with postmodern discourse. During the analysis, it is also aimed to identify formal and stylistic differences or similarities, and to compare the new human typologies and events that emerge within the themes of these novelists' works. The concept of postmodernism is a philosophical and literary movement that emerged after modernism and has been defined in different ways in different periods. This thesis aims to understand the evolution and changing meanings of this concept by analysing different definitions of postmodernism. It also analyses the effects of postmodernism in the contexts of art, culture, economy, ideology and language, and investigates how it has brought about a change in these fields as it expresses an approach that questions traditional norms and rules. Through a comparative analysis of selected works by Dursun Kuveloğlu and Aka Morchiladze, such as Batum's Stalemate and Journey to Karabakh and Dark Grey Years and Shadow on the Road, the article examines how these authors process postmodern discourse and how they represent different aspects of postmodernism. This comparative analysis will enable us to understand how postmodernism is expressed in different authors and cultures. The concluding chapter of the thesis is devoted to the evaluation and comparison of the findings obtained after these analyses in terms of postmodern discourse. This evaluation analyses how both novelists use postmodern elements in their works, the reflections of these elements in the cultural and intellectual context, the differences or similarities in their styles and how new human typologies emerge. In summary, this thesis aims to understand different aspects of postmodernism by analysing the definition, evolution and effects of postmodernism through a comparative study of selected works of Dursun Kuveloğlu and Aka Morchiladze. This study will help us to better understand the role of postmodernism in the cultural, intellectual and literary world.