Türkiye'de turizm işletmelerinde örgüt kültürüne yönelik yapılan çalışmaların incelenmesi
An examination of the studies on organizational culture in tourism enterprises in Turkey
  1. Tez No: 903568
  2. Yazar: YASEMİN AY
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ELİF TUBA TAMER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: İçerik Analizi, Örgüt Kültürü, Turizm İşletmeleri, Content Analysis, Organizational Culture, Tourism Bussinesses
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 98
Özet
Bu çalışma, Türkiye'de turizm işletmelerinde örgüt kültürü üzerine yapılmış yüksek lisans ve doktora tezleri ile makalelerin içerik analizi yöntemiyle incelenerek mevcut durumun ortaya konulmasına ve genel eğilimin belirlenmesine odaklanmaktadır. Nitel araştırma yönteminin kullanıldığı bu çalışmada verilerinin elde edilmesinde Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Ulusal Tez Merkezi veri tabanı ile ULAKBİM tarafından oluşturulan TR Dizin, Dergipark ve Google Akademik veri tabanlarından yararlanılmıştır. İlgili veri tabanlarında“Örgüt Kültürü”,“Örgüt Kültürü ve Turizm”,“Turizm işletmelerinde Örgüt Kültürü”anahtar kelimeleriyle gerçekleştirilen tarama işlemi sonucunda 24 doktora tezi ile 39 yüksek lisans tezi ve 30 makaleye ulaşılmıştır. Turizm işletmelerinde örgüt kültürünü konu alan bu çalışmalar içerik analizi türlerinden kategorik çözümleme tekniği kullanılarak Yayım türü, çalışmanın yayımlandığı yıl, çalışmanın gerçekleştirildiği alt sektör, çalışmanın gerçekleştirildiği şehir, çalışmada kullanılan yöntem, örnekleme yöntemi, örneklem büyüklüğü, örneklem grupları, çalışmada kullanılan ölçek, örgüt kültürü ile birlikte incelenen değişkenler ve çalışmaların sonuçları açısından incelenmiştir. Elde edilen sonuçlara göre turizm işletmelerinde örgüt kültürüyle ilgili en fazla çalışmanın yüksek lisans tez türünde, 2019 yılında, konaklama işletmelerinde ve İstanbul'da gerçekleştirildiği, çalışmaların büyük çoğunluğunun nicel araştırma yöntemini benimsediği, en fazla basit tesadüfi örnekleme yönteminin tercih edildiği ve 301-400 arasındaki örneklem büyüklüğüne sahip olduğu ve en fazla alt düzey çalışan örneklem grubunun tercih edildiği tespit edilmiştir. Ayrıca örgüt kültürü çalışamalrında en fazla kullanılan ölçeğin Cameron ve Quinn (1999) tarafından geliştirilen ölçeğin kullanıldığı ve örgüt kültürü ile birlikte en fazla incelenen değişkenin liderlik tarzları olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study focuses on revealing the current situation and determining the general trend by examining the master's and doctoral theses and articles on organizational culture in tourism enterprises in Turkey through content analysis method. In this study, in which qualitative research method was used, the National Thesis Center database of the Council of Higher Education (YÖK) and TR Index, Dergipark and Google Scholar databases created by ULAKBİM were used to obtain the data. In the related databases, 24 doctoral dissertations, 39 master's theses and 30 articles were found as a result of the search process with the keywords“Organizational Culture”,“Organizational Culture and Tourism”,“Organizational Culture in Tourism Enterprises”. These studies on organizational culture in tourism enterprises were examined by using the categorical analysis technique, one of the types of content analysis, in terms of the type of publication, the year the study was published, the sub-sector where the study was conducted, the city where the study was conducted, the method used in the study, the sampling method, the sample size, the sample groups, the scale used in the study, the variables examined with organizational culture and the results of the studies. According to the results obtained, it was determined that most of the studies on organizational culture in tourism enterprises were conducted in master's thesis type, in 2019, in accommodation establishments and in Istanbul, the majority of the studies adopted the quantitative research method, the simple random sampling method was preferred at most, the sample size was between 301-400, and the sample group of low-level employees was preferred at most. In addition, it has been determined that the scale developed by Cameron and Quinn (1999) is the most commonly used scale in organizational culture studies and the most examined variable along with organizational culture is leadership styles.