Anadolu Bölgesinde madde kullanımı olan bireylerin psikolojik semptomları ile kişisel iyi oluşları arasındaki ilişkinin incelenmesi
Investigation of the relationship between psychological symptoms and personal wellbeing of substance use individuals in the Anatolian Region
  1. Tez No: 903575
  2. Yazar: NARİN ÖZER
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HÜSEYİN ÜNÜBOL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Kısa Semptom Envanteri, Kişisel İyi Oluş İndeksi Yetişkin Formu, Depresyon, Anksiyete, Kişisel İyi Oluş, Madde Kullanımı, Brief Symptom Inventory, Personal Well-Being Index Adult Form, Depression, Anxiety, Personal Well-Being, Substance Use
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 70
Özet
Anadolu Bölgesi'nde Madde Kullanımı Olan Bireylerin Psikolojik Semptomları ve Kişisel İyi Oluşları Arasındaki İlişkisinin İncelenmesi Araştırmanın amacı; Anadolu Bölgesinde Madde Kullanımı Olan Bireylerin Psikolojik Semptomları ve Kişisel İyi Oluşları Arasındaki İlişkinin İncelenmesidir. Araştırmanın örneklem seçiminde tabakalı küme örneklemesi yaklaşımı kullanılmıştır. Örneklem 2018-2019 yılları arasında Anadolu Bölgesinde, 35 ilde üniversiteler, muhtarlıklar, hastaneler, belediyeler ve alışveriş merkezleri gibi alanlardan seçilmiştir ve katılımcı sayısı 6 bin kişidir. Çalışmada veri toplama aracı olarak 'Sosyodemografik Bilgi Formu', 'Kısa Semptom Envanteri' ve 'Kişisel İyi Oluş İndeksi Yetişkin Formu' ölçekleri kullanılmıştır. Araştırmada elde edilen veriler; Sosyo-demografik verilerin frekans dağılımları, KSE Ölçeği için madde kullanımına etki eden bağımsız risk faktörlerini belirlemeye yönelik Lineer Regresyon Analizi, KİO ölçeği için madde kullanımına etki eden bağımsız risk faktörlerini belirlemeye yönelik Lineer Regresyon Analizi ve gruplar arasında ölçek alt puan puan ortalamalarının karşılaştırılmasında One-Way Anova Testi yapılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre; katılımcıların madde kullanımı ile kişisel iyi oluşları ve psikolojik semptomları(depresyon, anksiyete), eğitim durumları, evli ve bekâr oluşları, çocuk sayıları ile madde kullanımı arasında pozitif bir ilişki bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Investigation of the Relationship Between Psychological Symptoms and Personal Well-Being of Substance Use Individuals in the Anatolian Region Purpose of the research; Investigation of the Relationship Between Psychological Symptoms and Personal Well-Being of Individuals with Substance Use in Anatolia. Stratified cluster sampling approach was used in the sample selection of the study. The sample was selected from the fields of universities, muhtars, hospitals, municipalities and shopping centers in 35 provinces in Anatolia Region between 2018-2019 and the number of participants was 6 thousand. In the study, 'Sociodemographic Information Form', 'Brief Symptom Inventory' and 'Personal Well-Being Index Adult Form' scales were used. The data obtained in the research; Frequency distributions of socio-demographic data, Linear Regression Analysis to determine the independent risk factors affecting substance use for the BSI Scale, Linear Regression Analysis to determine the independent risk factors affecting the substance use for the KIO Scale, and One-Way comparison of the scale sub-scores between the groups Anova Test was performed. According to the results of the research; There was a positive relationship between substance use and personal well-being and psychological symptoms (depression, anxiety), educational status, married and single, number of children and substance use.