Adana, Doğankent Beldesi'nde 0-59 ay arasındaki sağlıklı çocuklarda H. influenzae tip B'ye karşı doğal bağışıklığın araştırılması
Research of natural immunity against haemophilus influenzae type B among to 59 months old healthy children living at Doğankent country, in Adana
- Tez No: 90427
- Danışmanlar: PROF.DR. MUHSİN AKBABA
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Halk Sağlığı, Public Health
- Anahtar Kelimeler: Hib, natural immunity for Hib. vn tc yükseköğretim kurulu WKOMlWnWON MERKEZİ
- Yıl: 2000
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 66
Özet
ÖZET Haemophilus influenzae tip b (Hib) çocukluk çağı sistemik hastahklann önde gelen nedenidir. Sistemik Hib hastalıkları S yaş altında, aklıkla 3 ay ile 3 yaş arasında görülür. Sistemik Hib hastalıklarının 5 yaş aranda görülmesinin nedeni bu dönemde çocukların bu hastalığa karşı bağışık yanıtının yetersiz olması ile açıklanmaktadır. Menenjit, seüülit, epiglottic eklem iltihabı ve zahire en sık görülen klinik tablolardır. Beş yaş altında sistemik Hib hastalıklarının görülme sıklığı 2-450/100 000 arasında değişmektedir. İnsidanstaki bu değişiklik bölge ve ülkeler arasındaki sosyoekonomik ve coğrafik farklılıklara bağlanmaktadır. Ülkemizde Hib hastalıkları ile ilgili epidemiyolojik çalışmalar yetersiz olduğundan, bu çalışma ile beş yaş altındaki sağlıklı çocuklarda Hib'e bağlı doğal bağışıklık seviyesi ve bunu etkileyen faktörlerin araştırılması amaçlandı. Bu amaçla Doğankent Beldesi sağlık ocağına kayıtlı 5 yaş alandaki 1309 çocuktan 400'ü (%30,5) yaşa göre tabakalı örnekleme metodu seçilerek çalışma grubu oluşturuldu. Çalışma grubuna atman çocukların 380'inden (%95,0) serum örneği toplandı. Çalışma sonunda çocukların %53,4'ünün Hib'e karşı doğal bağışık olduğu, doğal bağışıklığın 6-11 ay arasında en düşük (%41,3), 48-59 ay arasında en yüksek (%64,9) seviyeye çıktığı, Hib şüpheli enfeksiyon geçirenlerde doğal bağışıklığın daha yüksek olduğu (%61,3) ve seronegatif olanların son 6 ayda daha fâzla ateşli hastalık atağı geçirdiği, cinsiyet, kardeş sayısı, evde yaşayan sayısı, anne-babanın eğitim ve kötü alışkanlıkları ve ailenin aylık geliri ile doğal bağışıklık arasında bir ilişki olmadığı bulundu. Beş yaş altındaki çocukların yarısına yakını sistemik Hib hastalıkları ve komplikasyonlanna karşı duyarh olması önemli bir halk sağlığı sorunudur. Amerika, Kanada, İngiltere gibi gelişmiş ülkelerde rutin aşılama programına dahil edilen konjuge Hib aşılarının ülkemizde de aşılama programına daha edilmesi ve bu hastalıkla ilgili epidemiyolojik çalışmalara ağırlık verilmesi sağlanmalıdır. Anahtar KeümerHib, doğal Hib bağışıklığı. VI
Özet (Çeviri)
RESEARCH OF NATURAL IMMUNITY AGAINST HAEMOPHILUS INFLUENZAE TYPE B AMONG 0 TO 59 MONTHS OLD HEALTHY CHILDREN LIVING AT DOGANKENT COUNTY, IN ADANA. ABSTRACT Haemophilus influenzae type b (Hib) is the leading cause of invasive diseases of the childhood. Invasive EGb diseases are frequently observed under 5 years of age, but mainly from 3 months to 3 years of age. This high frequency under 5 years is explained with the insufficiency of immune response at these ages. The most frequent clinical presentations are menengitis, cellulitis, epiglottitis, artritis and pneumonia. The frequency of invasive Hib infections under 5 years changes from 2 to 450 per 100 000. This large spectrum is explained with socio-economic and georaphical diversities between regions or countries. Starting from the fact that epidemiological studies related to Hib diseases in Turkey are insufficient, it was aimed with this study to determine the natural immunity level against Hib among healthy children younger than 5 years of age and the affecting factors. The study group consisted of 400 children (30.5%) selected by age stratified-sampling method among 1309 children, under 5 years of age, registered at Primary Hearth Center of Dogankent County. Blood sera were collected from 380 (95.0%) children. The analyses revealed that 53.4% of the children had natural immunity against Hib, with the lowest values between 6-11 months of age (41.3%) and the highest values between 48-59 months. The children with history of an infection resembling Hib had higher immunity (61.3%), while sere-negative children had more frequent attacks of diseases with fever, at last 6 months. Gender, number of siblings, household number of persons, education or bad habits of parents and monthly income of the family had no relation with the natural Hib immunity. The sensitivity of nearly half of the children under 5 years of age for invasive Hib diseases or the complications, is an important public health concern. It is therefore suggested the introduction of conjugated Hib vaccines into the routine immunization program in Turkey like it has been in U.S. A, Canada, Great Britain and the emphasis for epidemiological studies for these diseases.