Alternative-critical media and the protest paradigm: A visual framing analysis of India's Shaheen Bagh protest
Alternatif eleştirel medya ve protesto paradigması: Hindistan'ın Shaheen Bagh protestosunun görsel çerçeve analizi
- Tez No: 904293
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET KARANFİLOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Radyo-Televizyon, Radio and Television
- Anahtar Kelimeler: Alternatif-Eleştirel Medya, Baskın Anlatılar, Müslüman Kadınlar, Protesto Paradigması, Shaheen Bagh Protestosu, Görsel Çerçeveleme
- Yıl: 2024
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İbn Haldun Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Radyo Televizyon ve Sinema Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 112
Özet
Bu tez, ana akım medya önyargıları ve hükümet müdahalesi bağlamında, Hindistan'ın Shaheen Bagh protestosunun alternatif-eleştirel çevrimiçi haber medyası olan 'The Quint' ve 'The Wire' tarafından görsel çerçevelemesini analiz etmektedir. Dışlayıcı politikalar ve hegemonik anlatılarla şekillenen siyasi bir manzara karşısında, Shaheen Bagh'daki protesto, Hindistan'daki Müslüman kadınlar tarafından yürütülen önemli bir direnişi sembolize etmektedir. Çalışma, bu alternatif medya kuruluşlarının, ana akım medyanın protestocuların meşruiyetini ve şikayetlerini küçümseme eğiliminde olduğu 'protesto paradigmasından' etkili bir şekilde sapıp sapmadığını inceliyor. Niteliksel bir görsel analiz yoluyla, 'The Quint' ve 'The Wire' tarafından kullanılan özne konumlandırma, davranışsal betimleme, kompozisyonel seçimler ve renk tonlarının kullanımı gibi unsurların, özellikle Müslüman kadınları insanileştirip güçlendirerek, kalıplaşmış normlara meydan okuduğunu ve kamusal alanları yeniden sahiplendiğini vurgulamaktadır. Görsel anlatılar içindeki ulusal bayraklar ve kültürel performanslar gibi sembolik unsurlar, protestonun kapsayıcı ve demokratik ethos'unu öne çıkararak bölücü anlatılara karşı çıkmakta ve dayanışmayı vurgulamaktadır. Çalışma, özellikle Hindistan'a odaklanan protesto söylemlerinde görsel çerçevelemenin yeterince araştırılmamış alanını doldurmayı amaçlamaktadır. Görsel hikâye anlatımının, kamuoyu algısını şekillendirme ve çağdaş zamanlarda siyasi söylemi etkileme konusundaki dönüştürücü potansiyelini vurgulayan çalışma, alternatif-eleştirel medyanın marjinalleşmiş sesleri nasıl yükselttiğine ve baskın anlatılara nasıl meydan okuduğuna dair içgörüler sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis analyses the visual framing of India's Shaheen Bagh protest by alternative-critical online news media, namely 'The Quint' and 'The Wire,' amidst the backdrop of mainstream media biases and governmental intrusion. Positioned against a political landscape marked by exclusionary policies and hegemonic narratives, the protest at Shaheen Bagh symbolizes a significant resistance led by Muslim women in India. The study delves into whether these alternative media outlets effectively diverge from the 'protest paradigm,' characterized by a tendency by the mainstream media to undermine the legitimacy of protesters and their grievances. Through a qualitative visual analysis, the findings highlight how the employment of subject positioning, behavioural depiction, compositional choices, and the use of colour tones by 'The Quint' and 'The Wire' contribute to humanizing and empowering the protesters, particularly Muslim women, challenging stereotypical norms, and reclaiming public spaces. Symbolic elements such as national flags and cultural performances within the visual narratives underscore the protest's inclusive and democratic ethos, countering divisive narratives and emphasizing solidarity. The study addresses the gap that the visual framing of protest remains underexplored in scholarly research, particularly in the protest discourses of India. It underscores the transformative potential of visual storytelling in shaping public perception and influencing political discourse in contemporary times, offering insights into how alternative-critical media amplify marginalized voices and challenge dominant narratives.