Düzenli olarak fitnes merkezlerini kullanan bireylerin uyum düzeylerinin incelenmesi: bahçeşehir örneği
Examination of compliance levels of individuals regularly using fitness centers: bahçeşehir example
- Tez No: 904397
- Danışmanlar: DOÇ. KENAN SİVRİKAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Fitnes, Kişisel uyum ve Sosyal Uyum, Fitness, Personal harmony and Social Harmony
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 71
Özet
Bu çalışma çalışmanın amacı düzenli olarak fitnes merkezlerini kullanan bireylerin uyum düzeylerinin incelenmesidir. Planlanan bu araştırmanın verileri Bahçeşehir/İİstanbul'da fitnes merkezlerine üye olarak devam eden toplam 73 kişiye uygulanan testlerle elde edilmiştir. Veri toplama amacıyla; araştırmacı tarafından geliştirilen ve 6 sorudan oluşan demografik yapı anketi ve 168 sorudan oluşan Haçettepe Kişilik Envanteri uygulanarak elde edilmiştir. Elde edilen veriler SPSS 22 paket programında frekans dağılımı, tanımlayıcı istatistik, bağımsız T testi ve Kruskall Wallis Varyans Analizi yöntemleri ile analiz edilmiştir. Demografik özelliklerine göre yapılan analizler sonucunda; Kişisel Uyum, Psikotik Belirtiler, Sosyal Normlar ve Aile İlişkileri parametrelerinde 0,05 düzeyinde anlamlı farklılık bulunurken; ölçülen diğer parametreler arasında 0,05 düzeyinde anlamlı farklılık bulunmamıştır. Elde edilen bu sonuçlara göre fitnes merkezlerini kullanan bireylerin bazı kişilik ve sosyal özelliklerinin gelişimine de katkı sağladığı sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the adaptation levels of individuals who regularly use fitness centers. The data of this planned research was obtained through tests applied to a total of 73 people who were members of fitness centers in Bahçeşehir/İstanbul. For data collection purposes; It was obtained by applying the demographic structure survey, which was developed by the researcher and consists of 6 questions, and the Haçettepe Personality Inventory, which consists of 168 questions. The data obtained were analyzed with frequency distribution, descriptive statistics, independent T test and Kruskall Wallis Analysis of Variance methods in the SPSS 22 package program. As a result of the analyzes made according to demographic characteristics; While there was a significant difference at the 0.05 level in the Personal Adjustment, Psychotic Symptoms, Social Norms and Family Relations parameters; There was no significant difference at the 0.05 level between the other measured parameters. According to these results, it has been concluded that individuals using fitness centers contribute to the development of some personality and social characteristics.