Türkiye'de trafik para cezalarının trafik kazaları üzerindeki etkisi
The effect of traffic fines on traffic accidents in Türkiye
- Tez No: 904404
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HÜNKAR GÜLER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Maliye, Finance
- Anahtar Kelimeler: Kamu Politikası, Dışsallıklar, Trafik Kazaları, Trafik Para Cezaları, Johansen Eşbütünleşme Testi, Public Policy, Externalities, Traffic Accidents, Traffic Fines, Johansen Cointegration Test
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Maliye Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 66
Özet
Bu çalışma, Türkiye'de trafik para cezalarının trafik kazaları üzerindeki etkisini, 1990- 2023 yılları arasındaki yıllık verileri kullanarak, Johansen eşbütünleşme testi yardımıyla tahmin etmektedir. Çalışmada bağımlı değişken trafik kazası sayısı iken, bağımsız değişkenler; trafik cezaları, ortalama eğitim süresi, kişi başına düşen gelir ve yol/motorlu taşıt oranını içermektedir. Analiz sonuçları trafik para cezaları ile trafik kazaları arasında uzun dönemli bir ilişki tahmin etmektedir. Bununla birlikte, eğitim ve kişi başına düşen gelir gibi sosyoekonomik durumdaki iyileşmelerin trafik kazaları üzerinde bir etki oluşturmadığı gözlenmektedir. Zorunlu bir uyum aracı olan trafik para cezaları daha güvenli sürüş davranışını teşvik etmede önemli bir belirleyici olarak ortaya çıkmaktadır. Trafik para cezaları, trafik kazalarının azaltılmasında olduğu kadar; bu kazaların, toplumsal ve iktisadi maliyetlerinin düşürülmesinde de etkili bir araç olarak kullanılmalıdır.
Özet (Çeviri)
This study is to estimate the effect of traffic fines on traffic accidents in Türkiye by using annual data for the period 1990-2023 with the Johansen cointegration test. The dependent variable employed is the number of traffic accidents while the independent variables are traffic fines, average years of education, per capita income and road/motor vehicle ratio. The result of the analysis estimates a long-run relationship between traffic fines and traffic accidents. However, improvements in socio-economic status such as education and per capita income do not seem to have an impact on traffic accidents. Traffic fines, as a mandatory compliance instrument, emerge as an important determinant in encouraging safer driving behavior. Traffic fines should be used as an effective tool not only in reducing traffic accidents but also in reducing the social and economic costs of these accidents.