Gürültünün oluşturduğu koklear hasar üzerine melatonin ve metilprednizolonun etkinliği
- Tez No: 90444
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
- Anahtar Kelimeler: Melatonin, Methylprednisolone, Cochlea, Free Oxygen Radicals
- Yıl: 2000
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Fırat Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 85
Özet
I. ÖZET Bu çalışma; gürültü sonucu oluşan serbest oksijen radikallerinin oluşturduğu koklear hasar üzerine melatonin ve metilprenizolonun koruyucu etkilerini araştırmak amacı ile planlandı. Çalışma, ağırlıkları 400-600 gr arasında değişen toplam 50 erkek albino guinea pig üzerinde gerçekleştirildi. İşitme eşikleri; klik, 4 ve 8 kHz tone brust stimulusta ECochG ile birleşik aksiyon potansiyeline bakılarak tespit edildi. Daha sonra tüm guinea pigler rastgele 10' arlı beş gruba ayrıldı. Kontrol grubu hariç tüm gruplara 100 + 2 dB' de 60 saat devamlı wide bant gürültü uygulandı. 1. Grup (Kontrol grubu): Gürültü ve ilaç uygulanmayan grup. Normatif işitme eşiği, bazal malondialdehit (MDA) ve eritrosit glutatyon peroksidaz (GSH-Px) aktivite düzeyi tespit edildi. 2. Grup (Gürültü grubu); gürültü verilip ilaç uygulanmayan grup. 3. Grup (Melatonin grubu); gürültü+ melatonin uygulanan grup. 4. Grup (Metilpredizolon grubu); gürültü+metilprednizolon uygulanan grup. 5. Grup (Metilprednizolon+melatonin grubu); gürültü+melatonin+ metilprednizolon uygulanan grup. İlaçlar; gürültü uygulanmaya başlamadan 24 saat önce, gürültüden hemen önce ve gürültü bitimine kadar günde bir kez yüksek doz 40 mg/kg/gün I.M metilprednizolon ve/veya 20 mg/kg/gün I.M melatonin uygulandı. Gürültünün sonlandırılmasından hemen sonra işitme eşiği tespit edildi. Daha sonra guinea piglere I.M ketamin verilerek dekapite edildi. EDTA' lı tüplere alman kanların plazmasından MDA, eritrosit GSH-Px aktivite değeri ölçümü ve koklea dokusundan MDA aktivite değeri ölçüldü. Gruplar birbirleriyle; işitme eşikleri, eritrosit GSH-Px, plazma ve koklea dokusu MDA aktivite değerleri göz önüne alınarak karşılaştırıldı. Sonuçların istatistiksel değerlendirilmesinde kontrol grubu ile gürültü grubu arasındaki karşılaştırmada Mann Whitney U testi, gürültü ile gürültü+ilaç uygulanan gruplar arasındaki karşılaştırmada ise tek yönlü Kruskal Wallis Varyans Analizikullanıldı. Gürültünün sonlandınlmasını takiben, sadece gürültü uygulanan grup ile kontrol grubu karşılaştırıldığında; işitme eşiği, plazma ve doku MDA aktivite değerinin arttığı, eritrosit GSH-Px aktivite değerinin azaldığı ve bunun istatistiksel olarak anlamlı olduğu görüldü (P0.05). Sonuçlar; sadece metilprednizolon ve metilprednizolon +melatoninin birlikte kullanımının koklear hasan önlemede yetersiz olduğunu göstermektedir. Buna karşın, gürültünün meydana getirdiği koklear hasarın önlenmesinde melatoninin etkin ve umut veren bir alternatif olduğunu göstermiştir. Anahtar Kelimeler : Melatonin, Metilprednizolon, Koklea, Serbest Oksijen Radikalleri.
Özet (Çeviri)
II. ABSTRACT This study was intended in order to research the preservative effects of melatonin and methylprednisolone on cochlear damage caused by free oxygen radicals occured as a result of a noise. Study was performed on 50 male albino guinea pigs whose weights waried among 400-600 gr. Hearing tresholds were found by looking at the ECochG at click, 4 and 8 kHz tone brust stimulus and compound actions potential. Then all guinea pigs were grouped in 5 groups as 10 each. 60 hours continuous wide band noise at 100±2 dB was applied to all groups except control groups. Group I (control group): Group which is not applied noise and drug. Normative hearing treshold, basal MDA and erythrocyte glutathione peroxidase (GSH-Px) activity level were found. Group II (noise group): Group which noise is given but not drug application. Group III ( melatonin group): Group applied noise and melatonin. Group IV (methylprednisolone group): Group applied noise and methylprednisolone. Group V (melatonin and methylprednisolone group): Group applied noise, melatonin and methylprednisolone. Drugs were applied 24 hours before the begining of noise application, just before noise and up to the end of noise high dose a day 40 mg/kg/day İ.M. methylprednisolone and/or 20 mg/kg/day İ.M. melatoin. Just after the noise was ended hearing treshold was found. Then guinea pigs were decapitated by giving İ.M. ketamine. MDA, erythrocyte GSH-Px activity value from the blood plasma in tubes with EDTA and MDA activity value from cochlear tissue were measured. Groups were compared with each other in respect to hearing treshold, erythrocyte-GSH-Px, plasma and cochlear tissue MDA activity values. In istatistical evaluation of the results, in comparison between noise group and control group Mann Whitney U test and between groups applied noise and drug one-way Kruskal Wallis Varianceanalysis were used. Fallowing noise ending when the group applied only noise and control group were compared. It was observed that hearing treshold, plasma and tissue MDA activity values increased, erythrocyte-GSH-Px activity value decreased and these were significant istatistically (P0.05). Results have been manifested that the use of methylprednisolone only and methylprednisolone+melatonin together have been insufficient in order to prevent cochlear damage. However, it has been manifested that melatonin has been an effective and hopefull alternative in the prevention of cochlear damage due to noise.