Lise öğretmenlerinin, yöneticilerinin hizmetkâr liderlik davranışlarına ilişkin algıları ile örgütsel güçlendirme düzeyleri arasındaki ilişkinin incelenmesi
Examining the relationship between high school teachers' perceptions of administrators' servant leadership behaviors and organizational empowerment levels
- Tez No: 904512
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HÜSEYİN SERİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: okul yöneticisi, hizmetkar liderlik, örgütsel güçlendirme, School administrators, Servant leadership, organizational empowerment
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Denetimi ve Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 103
Özet
Bu araştırmanın temel amacı; lise öğretmenlerinin, yöneticilerinin hizmetkar liderlik davranışlarına ilişkin algıları ile örgütsel güçlendirme düzeyleri arasındaki ilişkinin incelenmesidir. Öğretmenlerin, okullarındaki yöneticilerinin hizmetkar liderlik davranışlarına ilişkin algılarının ve örgütsel güçlendirme düzeylerinin cinsiyet, medeni durum, yaş, branş, mesleki kıdem, öğrenim durumu, görev yapılan okul türü değişkenleri bakımından anlamlı olarak farklılaşıp farklılaşmadığı da bu araştırmada incelenmiştir. Araştırmada genel tarama modellerinden ilişkisel tarama modeli kullanılmıştır. Araştırmanın evrenini 2022–2023 eğitim - öğretim yılında İstanbul ilinin Kartal, Maltepe, Pendik, Bahçelievler, Avcılar, Bağcılar, Beşiktaş, Başakşehir ve Üsküdar ilçelerindeki resmi liselerde görev yapan öğretmenler, örneklemini ise çalışmaya gönüllü olarak katılan 632 öğretmen oluşturmaktadır. Araştırma için örneklemin belirlenmesinde oransız küme örnekleme (oransız grupça örnekleme) yöntemi kullanılmıştır. Araştırma verileri Kişisel Bilgi Formu, Hizmetkâr Liderlik Ölçeği ve Öğretmenlerin Davranışsal Açıdan Güçlendirilmesi Ölçeği ile elde edilmiştir. Elde edilen verilerin analizinde alt boyutlu değişkenlerin demografik özelliklere göre anlamlı bir şekilde farklılaşıp farklılaşmadığı tek yönlü çok değişkenli varyans analizi (MANOVA) testi ile, okul müdürlerinin hizmetkar liderliği ve örgütsel güçlendirme arasındaki ilişki Pearson Korelasyon Analizi ile, hizmetkar liderliğinin örgütsel güçlendirmeyi yordama düzeyi determinasyon katsayısı ile sınanmıştır. Araştırma bulgularına göre öğretmenlerin okul yöneticilerinin hizmetkar liderlik davranışlarına dair algı düzeyleri ve davranışsal açıdan güçlendirilme düzeyleri yüksektir. Öğretmenlerin okul yöneticilerinin hizmetkar liderlik davranışlarına dair algılarının cinsiyet ve mesleki kıdeme göre anlamlı bir şekilde farklılaştığı, medeni durum, yaş, branş, öğrenim durumu, görev yapılan okul türü değişkenlerine göre ise farklılaşmadığı tespit edilmiştir. Öğretmenlerin davranışsal açıdan güçlendirilme düzeylerinin ise cinsiyete, yaşa ve mesleki kıdeme göre farklılaştığı, medeni durum, branş, öğrenim durumu, görev yapılan okul türü değişkenlerine göre ise farklılaşmadığı tespit edilmiştir. Ayrıca, lise öğretmenlerinin yöneticilerin hizmetkar liderlik davranışlarına ilişkin algıları ile davranışsal açıdan güçlendirilme düzeyleri arasında pozitif yönde yüksek bir ilişki bulunmaktadır. Lise öğretmenlerinin yöneticilerin hizmetkar liderlik davranışlarına ilişkin algı düzeyleri yükseldikçe davranışsal açıdan güçlendirilme düzeyleri de yükselmektedir. Hizmetkar liderlik algısı, davranışsal güçlendirilme düzeyindeki değişimin %76'sını açıklamaktadır. Yöneticilerin hizmetkar liderlik davranışları, öğretmenlerin davranışsal güçlendirilme düzeylerini önemli ölçüde etkilemektedir. Araştırma bulguları ilgili alan yazın ile tartışılmış ve bu doğrultuda önerilerde bulunulmuştur. Ağustos 2024 , 112. sayfa.
Özet (Çeviri)
The main purpose of this research is; The aim of this study is to examine the relationship between high school teachers' perceptions of their administrators' servant leadership behaviors and their levels of organizational empowerment. This research also examined whether teachers' perceptions of the servant leadership behaviors of their school administrators and their levels of organizational empowerment differ significantly in terms of gender, marital status, age, branch, professional seniority, educational background, and type of school where they work. The relational screening model, one of the general screening models, was used in the research. The population of the research consists of teachers working in public high schools in Kartal, Maltepe, Pendik, Bahçelievler, Avcılar, Bağcılar, Beşiktaş, Başakşehir and Üsküdar districts of Istanbul in the 2022-2023 academic year, and the sample consists of 632 teachers who voluntarily participated in the study. Disproportionate cluster sampling (disproportionate group sampling) method was used to determine the sample for the research. Research data was obtained through the Personal Information Form, Servant Leadership Scale and Teachers' Behavioral Empowerment Scale. In the analysis of the data obtained, whether the sub-dimensional variables differ significantly according to demographic characteristics was determined by one-way multivariate analysis of variance (MANOVA) test, the relationship between school principals' servant leadership and organizational empowerment was determined by Pearson Correlation Analysis, and the predictive level of servant leadership on organizational empowerment was determined by the coefficient of determination. has been tested. According to the research findings, teachers' perception levels of school administrators' servant leadership behaviors and their behavioral empowerment levels are high. It was determined that teachers' perceptions of school administrators' servant leadership behaviors differ significantly according to gender and professional seniority, but do not differ according to marital status, age, branch, education level, and type of school where they work. It has been determined that teachers' behavioral empowerment levels differ according to gender, age and professional seniority, but do not differ according to marital status, branch, education level and type of school where they work. Additionally, there is a high positive relationship between high school teachers' perceptions of administrators' servant leadership behaviors and their level of behavioral empowerment. As high school teachers' perception levels of administrators' servant leadership behaviors increase, their level of behavioral empowerment also increases. The perception of servant leadership explains 76% of the variation in the level of behavioral empowerment. The servant leadership behaviors of administrators significantly affect the behavioral empowerment levels of teachers. The research findings were discussed with the relevant literature and suggestions were made accordingly.