Reklamcılıkta kültürel etkileşim ve grafik tasarımdaki kullanımı
Cultural interaction in advertising and its use in graphic design
  1. Tez No: 904798
  2. Yazar: SİNAN KAVAK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET TARAGAY AYÇE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Grafik tasarım, görsel tasarım, reklam kültür ve sanat, Graphic design, visual design, advertising kültürel and art
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Grafik Tasarım Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 132
Özet
İnsan sosyal bir varlık olması sebebiyle her zaman iletişime ihtiyaç duymuştur, bu iletişim yolları ise tarihsel gelişmeler ve teknolojik yenilikler sayesinde günümüze kadar sürekli bir gelişim sağlamıştır. Mağara devrinden günümüz internet çağı dediğimiz bu zamana kadar iletişim yollarının bireysel iletişim dışında en önemli kullanım amacı ise; karşılıklı ürün ve hizmetlerin belirli bir ücret karşılığı alıcılara sunabilmek amacıyla tanıtım ve reklam iletişiminin yapılmasıdır. İletişim kanallarının çeşitliliği ve müşteri potansiyelinin farklılığı ise ürün ve hizmetleri alıcılara ulaştırmak için çaba gösteren reklam ajanslarının çalışma stratejilerinde toplumlara ve kültürlere göre değişikliğe gidilmesine sebep olmuştur. Bu tezde reklam ajanslarının toplum kültürü ve alışkanlıkları yorumlanarak tüketiciyle ürün ve hizmetler arasında duygusal bir bağ kullanılarak nasıl satışların arttırıldığını ve farklı kültürlerin güçlü yanlarını kullanarak nasıl bir etkileşim oluşturulduğu anlatılmaktadır. Bu anlatımı güçlendirecek yardımcı argümanlar ise sanat tarihindeki önemli isim ve eserlerin örnek alınarak yapılan reklam çalışmalarının toplumdaki beğeni ve etkileşimi arttırma aracı olarak kullanılması örneklenmiştir.
Özet (Çeviri)
Because of being a social entity, communication has always been needed, and these ways of communication have made a continuous development as a result of historical developments and technological innovations. From the age of the cave to the time when we call today's internet, the most important use of communication means other than individual communication is; promotional and advertising communications in order to offer mutual products and services to the buyer for a certain fee. The diversity of communication channels and the diversity of customer potential has led to changes in the working strategies of advertising agencies that are trying to deliver products and services to the buyer, according to societies and cultures. In this thesis, advertising agencies' social culture and habits are interpreted to explain how sales are enhanced by using an emotional connection between consumers and products and services, and how interaction is created by using the strengths of different cultures. The supporting arguments that will reinforce this narration are exemplified by the use of advertising works carried out by taking the examples of important names and works in the art history as means of enhancing the appreciation and interaction in the society.