Kamusal halkla ilişkiler açısından belediyelerin sosyal medya aracılı kurumsal sürdürülebilirlik iletişimi uygulamaları: Seferihisar Belediyesi örneği
Social media mediated corporate sustainability communication practices of municipalities in terms of public public relations: The case of Seferihisar Municipality
- Tez No: 905104
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EZEL TÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halkla İlişkiler, Public Relations
- Anahtar Kelimeler: Kamusal Halkla İlişkiler, Kurumsal Sürdürülebilirlik İletişimi, Sosyal Medya, Instagram, Seferihisar Belediyesi, Public Public Relations, Corporate Sustainability Communication, Social Media, Instagram, Seferihisar Municipality
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 133
Özet
İnsanlar tarafından kaynakların bilinçsizce tüketilmesinin sonucunda ortaya çıkan iklim krizi ve kaynakların yetersizliği gibi sorunlara çözüm getiren sürdürülebilirlik kavramı, kamu kurumlarının gerçekleştirdiği projelerde önemli bir yer edinmiştir. Toplumla yakın ilişki içinde bulunan belediyeler, gerçekleştirdikleri kurumsal sürdürülebilirlik faaliyetleri sayesinde sürdürülebilirlik konusunda vatandaşlar nezdinde farkındalık yaratabilir ve sürdürülebilirliğin toplum tarafından benimsenmesini sağlayabilir. Belediyenin gerçekleştireceği tüm bu kurumsal sürdürülebilirlik sürecinin kamuoyuna doğru biçimde aktarılması için iletişim süreçlerine ihtiyaç duyulmaktadır. Kamusal bağlamda yapılan kurumsal sürdürülebilirlik iletişimi, merkezi ve yerel yönetimlerin sürdürülebilirlik konusundaki prensiplerinin ve projelerinin duyurulması, tanıtılması ve konu ile ilgili kamuoyunu ikna ederken kurum hakkında olumlu imaj yaratılmasını sağlamaktadır. Tüm bu iletişim süreçleri, geleneksel yöntemlerle gerçekleştirilebildiği gibi çağımızın iletişim aracı olan sosyal medya aracılığıyla daha hızlı ve etkili bir biçimde gerçekleştirilmektedir. Araştırma, Seferihisar Belediyesi'nin Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) tarafından belirlenen Sürdürülebilir Kalkınma Amaçlarına (SKA) uygun şekilde hazırladığı projelerinin sosyal medyaki iletişimine yönelik bir durum analizi ortaya koymaktadır. Bu doğrultuda sosyal medyadaki sürdürülebilirlik iletişiminin ele alındığı bu çalışmada, Seferihisar Belediyesi'nin; Türkiye'de en yaygın olarak kullanılan sosyal paylaşım ağlarından olan Instagram'da gerçekleştirdiği iletişim faaliyetleri ele alınmıştır. Seferihisar Belediyesi'nin Instagram hesabı üzerinden yürüttüğü kurumsal sürdürülebilirlik iletişimi ve kamusal halkla ilişkiler faaliyetlerini analiz edilmiştir. Bu bağlamda, Seferihisar Belediyesi'nin 31 Mart 2019-31 Mart 2024 tarihleri arasındaki Instagram paylaşımları, içerik analizi yöntemiyle analiz edilmiştir. Ayrıca, araştırmaya katkı sunacağı gerekçesiyle ilgili belediyenin müdürleriyle nitel araştırma yöntemlerinden biri olan yarı yapılandırılmış görüşme tekniği ile yüz yüze yapılmıştır. Araştırmanın sonucu Seferihisar Belediyesi'nin sürdürülebilirlik projelerini paylaşımındaki sosyal medya stratejilerinin zaman içerisinde önemli ölçüde geliştiği, Instagram'ı yenilikçi bir biçimde kullanarak reels kullanımını artırdığı ve sürdürülebilir kalkınma amaçlarına uygun projelerinin Instagram aracılığıyla geniş kitlelere duyurmak için paylaşımlar yapıldığı araştırma bulguları ile tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The concept of sustainability, which offers solutions to issues such as climate change and resource scarcity caused by the unconscious consumption of resources, has gained an important place in the projects carried out by public institutions. Municipalities, which have a close relationship with society, can raise awareness among citizens about sustainability and encourage its adoption through their corporate sustainability activities. For these sustainability efforts to be effectively communicated to the public, communication processes are essential. Corporate sustainability communication in the public context ensures the promotion and dissemination of sustainability principles and projects by central and local governments while fostering a positive institutional image and persuading the public. These communication efforts can be carried out through traditional methods, but social media, the communication tool of our age, allows for faster and more effective dissemination. This research presents a case study on the communication of projects aligned with the United Nations Development Programme (UNDP) Sustainable Development Goals (SDGs) by Seferihisar Municipality via social media. In this context, the study examines the municipality's communication activities on Instagram, one of the most widely used social media platforms in Turkey. It analyzes the corporate sustainability communication and public relations activities carried out by Seferihisar Municipality on Instagram. Instagram posts from March 31, 2019, to March 31, 2024, were analyzed using content analysis. Additionally, semi-structured interviews were conducted with relevant municipal directors to contribute to the research. The findings reveal that Seferihisar Municipality's social media strategies for sharing sustainability projects have significantly evolved over time, with increased use of innovative tools like Instagram Reels, and that the municipality has used Instagram to effectively share its projects aligned with the Sustainable Development Goals with a wider audience.