Avrupa Birliği'nin, gelişen hibrit savaş ortamında hibrit tehditlerle mücadelesi: Rusya Ukrayna savaşı örneği
The european union's struggle with hybrid threats in an emerging hybrid war environment: The case of the Russia-Ukraine war
- Tez No: 905127
- Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN KUTAY AYTUĞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Uluslararası İlişkiler, Political Science, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Uluslararası İlişkiler, Liberal Hükümetlerarasıcılık Kuramı, Hibrit Savaş, Rusya Ukrayna Savaşı, AB'nin hibrit tehditlerle mücadelesi, International Relations, Liberal Intergovernmentalism Theory, Hybrid War, Russia-Ukraine War, EU's struggle with hybrid threats
- Yıl: 2023
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
Özet
Savaş olgusu, tarihsel süreç içinde devamlı olarak değişime uğramıştır. Günümüz savaş ortamı teknoloji ve küreselleşmenin etkisiyle kuvvet, zaman ve mekân açısından sınırları belli olmayan, düzenli ve düzenli olmayan araç ve yöntemleri da içeren hibrit savaş ortamına dönüşmüştür. Bu çalışmanın amacı, Rusya Ukrayna Savaşı örneği üzerinden, hibrit savaş olgusunun Avrupa Birliği (AB) üzerinde yapmış olduğu etkiyi, liberal hükümetlerarasıcılık kuramı bağlamında incelemektir. Konunun doğası gereği bu çalışmada yöntem olarak yazın taraması kullanılmıştır. Çalışmanın ilk bölümünde liberal hükümetlerarasıcılık kuramı ve hibrit savaşı olgusu hakkında bilgi verilmiştir. İkinci bölümde yakın dönem Rusya Ukrayna ilişkileri ve Rusya Ukrayna savaşının nedenleri açıklanmıştır. Üçüncü bölümde AB'nin hibrit tehditlere yanıtı incelenmiştir. Dördüncü bölümde Rusya Ukrayna savaşı bağlamında AB'nin hibrit tehditlerle mücadelesi ele alınmış, Birlik'in belirtilen savaşa yanıtı liberal hükümetlerarasıcılık kuramı çerçevesinde değerlendirilmiştir. Sonuç kısmında elde edilen bulguların tamamının değerlendirilmesi yapılmıştır. Bulgular değerlendirildiğinde, Rusya-Ukrayna savaşı Birlik içerisinde, NATO ve Ukrayna nezdinde iş birliğini hızlandırmıştır. İş birlikleri ele alındığında savaşın ilk safhasında AB içerisinde farklı görüşler olsa da ikinci safhadan itibaren uzlaşmaya varıldığı, hükümetler arası iş birliği arttırıldığı değerlendirilmiştir
Özet (Çeviri)
The phenomenon of war has constantly changed in the historical process. Today's war environment, under the influence of technology and globalization, has turned into a hybrid war environment that has no boundaries in terms of force, time, space, and includes regular and non-regular tools and methods. The aim of this study is to examine the impact of the hybrid war phenomenon on the European Union (EU) in the context of liberal intergovernmentalism theory, through the example of the Russia-Ukraine War. Due to the nature of the subject, literature review was used as the method in this study. In the first chapter of the study, information is given about the theory of liberal intergovernmentalism and the phenomenon of hybrid war. In the second chapter, near term Russia-Ukraine relations and the reasons for the Russia-Ukraine war are explained. In the third chapter, the EU's response to hybrid threats is examined. In the fourth chapter, the EU's fight against hybrid threats in the context of the Russia-Ukraine war is discussed and the Union's response to the mentioned war was examined within the framework of liberal intergovernmentalism theory. In the conclusion section, all the findings were evaluated. When the findings are evaluated, Russia-Ukraine war have accelerated the cooperation within the Union, with NATO and Ukraine. Considering the cooperation, it was evaluated that although there were different opinions within the EU, in the first phase of the war, an agreement was reached, and intergovernmental cooperation was increased as of the second phase.