Diyarbakır ve yöresindeki sığırlarda görülen ayak hastalıkları insidansının araştırılması
Investigation of the incidence of foot diseases in cattle in Diyarbakır and its region
  1. Tez No: 905176
  2. Yazar: İSMAİL ATLI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ERDAL KAYGUSUZOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Ayak Hastalığı, Diyarbakır Yöresi, İnsidans, Sığır, Foot Disease, Diyarbakır Region, Incidence, Cattle
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bingöl Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Veterinerlik Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Veteriner Cerrahi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 76
Özet
Diyarbakır ve Yöresindeki Sığırlarda Görülen Ayak Hastalıkları İnsidansının Araştırılması Bu çalışma; Diyarbakır ve yöresindeki sığırlarda görülen ayak hastalıklarının insidansının ortaya konulması amacıyla yapıldı. Çalışma materyalini 60 işletmede, farklı ırk, yaş, cinsiyet ve canlı ağırlıkta toplam 2592 baş sığır oluşturdu. Hayvanların ırk özelliklerine göre, barındırıldıkları ahır zeminine göre, yaşlarına göre ve canlı ağırlıklarına göre tırnak yapıları ve hastalıkları yönünden incelendi. Yapılan incelemede 2592 sığırdan 596 tanesinde ayak hastalığı ve 43 sığırda ayak deformasyonu tespit edildi. Sonuç olarak, Diyarbakır ve yöresindeki ayak hastalıklarının insidansının %23, ayak deformasyonlarının ise %1.66 olduğu tespit edildi.
Özet (Çeviri)
Investigation of the Incidence of Foot Diseases in Cattle in Diyarbakır and its Region This study was aimed to determine the incidence of foot diseases in cattle in Diyarbakır and its region. The study material consisted of a total of 2592 head of cattle of different breeds, age, sex and body weight in 60 enterprises. The animals were examined for hoof structures and diseases according to their breed characteristics, barn floors, age and body weight. In the examination performed, 596 of 2592 cattle had foot disease and 43 had foot deformation. As a result, the prevalance of foot diseases in Diyarbakır and its surroundings was %23 and the prevalance of foot deformation was %1.66.