Pediatrik yaş grubunda galen veni dışı intrakranial arteriovenöz malformasyon(AVM) ve arteriovenöz fistüllerin(AVF) değerlendirilmesi
Evaluation of intracranial arteriovenous malformations (AVM) and arteriovenous fistulas (AVF) other than vein of galen in pediatric age group
- Tez No: 905404
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BORA KORKMAZER
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
- Anahtar Kelimeler: AVM, AVF, CCF, Embolization Therapy, SSA
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
- Enstitü: Cerrahpaşa Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Radyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 218
Özet
PEDİATRİK YAŞ GRUBUNDA GALEN VENİ DIŞI İNTRAKRANİAL ARTERİOVENÖZ MALFORMASYONLAR (AVM) VE ARTERİOVENÖZ FİSTÜLLERİN (AVF) DEĞERLENDİRMESİ Amaç: Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Nörogirişimsel Radyoloji Bölümü'ne 20 yaş altı AVM ve AVF ile başvuran hastaların klinik, radyolojik, tedavi yöntemi ve sonuçlarının değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa, Cerrahpaşa Tıp Fakültesi, Radyoloji Anabilim Dalı, Nöroradyoloji Bilim Dalın'nda 01.01.2005-01.01.2024 arasında 20 yaş altı popülasyonda AVM ve AVF hastlarının işlem öncesi ve sonrası görüntüleri (BT, BTA, MR, MRA, DSA) retrospektif olarak değerlendirilmiştir. Bulgular: 1080 hastanın DSA'sı değerlendirilmiş olup, bunlar içerisinde 20 yaş ve altı 93 (%8,6) AVM, 30(%2,7) AVF hastası tespit edilmiştir. AVM hastalarının 46'sı erkek, 47 si kadındır. AVM hastalarında ortalama tanı yaşı 14 olarak tespit edilmiştir. AVF hastlarının 17' si erkek 13'ü kadın hasta olarak izlendi. AVF hastalarının 12' si (%40) Pial- AVF, 11'i (%36,7) Dural-AVF, 7'si (%23,3) KKF olarak tespit edilmiştir. AVF hastalarında ortalama tanı yaşı 9,9 olarak izlenmiştir. 29 AVM ve 26 AVF hastasına kliniğimizce embolizasyon tedavisi yapılmıştır. Tedavi edilen AVM hastalarının 3'ünde işlem sonrası kanama, 4 hastada iskemi ve 9 hastada 1. yıl kontrolünde rezidü doluş tespit edilmiştir. 4 AVF hastasında 1. yıl kontrolünde rezidü doluş izlenmiştir. Sonuç: Hemodinamik yükü yüksek olan AVM'lerde klinik olarak intrakranial hipertansiyon, motor defisit ve epilepsi daha sık izlenmiştir, ayrıca bu hastalarda Spetzler Martin Skoru ve Embocure Skoru daha yüksek tespit edilmiştir. Steal fenomeni posterior fossa ve kortikal yerleşimli AVM'lerde daha sık izlenmedir. Posterior fossa yerleşimli SSA tarafından beslenen AVM'ler klasifikasyonda daha yüksek grade sahip olup tedavisi daha zor vasküler patolojilerdir. ECA dallarınca beslenen AVM lerde tedavi sonrası kontrol görüntülemelerinde rezidü/nüks dolum daha sık izlenmektedir. Dural AVF hastalarında embolizasyon tedavisi sonrası nüks/rezidü doluş daha sık izlenmektedir. Anahtar Kelime: AVM,AVF,KKF, Embolizasyon Tedavisi, SSA
Özet (Çeviri)
EVALUATION OF INTRACRANIAL ARTERIOVENOUS MALFORMATIONS (AVM) AND ARTERIOVENOUS FISTULAS (AVF) OTHER THAN VEIN OF GALEN IN PEDIATRIC AGE GROUP Objective: To reveal the results of our clinic by evaluating the clinical, radiologic, treatment modalities and outcomes of patients under 20 years of age admitted to Cerrahpaşa Medical Faculty Neurointerventional Radiology Department with AVM and AVF. Materials and Methods: Pre- and post-procedure images (CT, CTA, MR, MRA, DSA) of AVM and AVF patients in the population under 20 years of age between 01.01.2005-01.01.2024 in the Department of Radiology, Division of Neuroradiology, Istanbul University-Cerrahpaşa, Cerrahpaşa Faculty of Medicine were retrospectively evaluated. Results: DSAs of 1080 patients were evaluated and 93 (8.6%) AVM and 30 (2.7%) AVF patients aged 20 years and younger were identified. Among AVM patients, 46 were male and 47 were female. The mean age at diagnosis was 14 years in AVM patients. Seventeen (17) male and 13 (13) female AVF patients were observed. Twelve (40%) of the AVF patients were Pial- AVF, 11 (36.7%) Dural- AVF, 7 (23.3%) KKF. The mean age at diagnosis was 9.9 years in AVF patients. 29 AVM and 26 AVF patients underwent embolization treatment in our clinic. Post-procedural bleeding was detected in 3 AVM patients, ischemia in 4 patients and residual filling was detected in 9 patients at the 1st year follow-up. In 4 AVF patients, residual filling was observed at the 1st year follow-up. Conclusion: Intracranial hypertension, motor deficits and epilepsy were clinically more frequent in AVMs with high hemodynamic burden, and Spetzler Martin Score and Embocure Score were higher in these patients. Steal phenomenon is more common in posterior fossa and cortical localized AVMs. Posterior fossa localized AVMs fed by the SSA are more difficult to treat as high grade vascular pathologies. Residual/recurrent filling is observed more frequently in AVMs fed by ECA branches in post-treatment control imaging. In dural AVF patients, recurrence/residual filling is observed more frequently after embolization treatment.