Çocuklarda dural sinüs morfometrisi, anatomik varyasyonlar ve yaşa özgü farklılıklar: MR venografi ile değerlendirme
Dural sinus morphometry in children, anatomical variations and age-specific differences: Evaluation with mr venography
  1. Tez No: 1013820
  2. Yazar: MERVE ELİF ACAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖMER SUAT FİTOZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Dural venöz sinüsler, manyetik rezonans venografi, pediatrik nöroradyoloji, morfometri, anatomik varyasyon, serebral venöz sinüs trombozu, Dural venous sinuses, magnetic resonance venography, pediatric neuroradiology, morphometry, anatomical variation, cerebral venous sinus thrombosis
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Radyoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, 0–17 yaş arasındaki pediatrik popülasyonda dural venöz sinüslerin ve internal juguler venlerin yaşa bağlı morfometrik özelliklerini ve anatomik varyasyon paternlerini manyetik rezonans venografi (MRV) ile sistematik olarak tanımlamak ve çocuklara özgü normatif referans değerler oluşturmaktır. Gereç ve Yöntem: Çalışma, Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Cebeci Hastanesi Çocuk Radyolojisi ünitesinde Şubat 2014 – Şubat 2023 tarihleri arasında MR incelemesi gerçekleştirilen hastalar üzerinden retrospektif olarak planlandı. Dural venöz sinüs boyutları veya morfolojisi üzerinde bağımsız etkisi olabilecek ek patolojisi bulunmayan, postkontrast 3B T1 ağırlıklı sekans içeren beyin MRG görüntüleri mevcut toplam 1332 olgu (673 kız, 659 erkek) çalışmaya dahil edildi. Olgular beş yaş grubuna ayrıldı: 0–12 ay, 1–4, 5–8, 9–12 ve 13– 17 yaş. Süperior sagital sinüsün (SSS) üç segmenti, Galen veni, sinüs rektus, sinüs konfluens, transvers sinüsler, sigmoid sinüsler ve internal juguler venler standardize lokalizasyonlardan ölçüldü. Transvers sinüs dominans paternleri, aplazi/hipoplazi, persistan falsin sinüs ve oksipital venöz varyasyonların prevalansı değerlendirildi. İstatistiksel analizlerde One-Way ANOVA, Kruskal-Wallis ve Ki-kare testleri kullanıldı; anlamlılık eşiği p<0,05 olarak kabul edildi. Bulgular: İncelenen tüm yapılarda yaşla birlikte istatistiksel olarak anlamlı morfometrik büyüme saptandı. Çap artışının en hızlı seyrettiği dönem infant ile erken çocukluk dönemi olup 5–8 yaştan itibaren artış hızının belirgin biçimde yavaşladığı görüldü. Transvers sinüs dominans paternleri incelendiğinde kodominant drenaj en sık patern olarak saptandı (%40,9), bunu sağ dominant (%38,1) ve sol dominant (%20,6) paternler izledi. Sol dominant paternin yaş ile negatif doğrusal ilişki sergilediği gösterildi (p=0,008). Aplazik transvers sinüs 15 olguda (%1,1) saptandı; yaş grupları arasında dağılım farkı gözlemlenmedi. Oksipital venöz varyasyon toplam 125 olguda (%9,4) mevcuttu; bilateral oksipital venöz varyasyonun yaş ile negatif doğrusal ilişki içinde olduğu bulundu (p=0,009). Sağ oksipital sinüs varlığı ile sağ transvers sinüs aplazisi arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki saptandı (χ²=4,090; p=0,043). Persistan falsin sinüs 7 olguda (%0,5) gözlemlendi; yaş grupları arasında anlamlı dağılım farkı bulunmadı (p=0,349). 1 Sonuç: Bu çalışma, 0–17 yaş pediatrik popülasyonda dural venöz sinüslerin ve internal juguler venlerin yaşa özgü morfometrik referans değerlerini ve anatomik varyasyon spektrumunu mevcut literatürdeki en geniş örneklemlerden biriyle ortaya koymaktadır. Elde edilen bulgular, pediatrik MRV değerlendirmesinde yaşa özgü normatif verilerin kullanımının zorunluluğunu ve fizyolojik varyasyonların patolojik durumlardan doğru biçimde ayırt edilmesindeki klinik önemini desteklemektedir. Sunulan referans değerlerin, başta serebral venöz sinüs trombozu, idiyopatik intrakranial hipertansiyon ve posterior fossa cerrahisi planlaması olmak üzere pediatrik radyoloji, nöroloji ve nöroşirürji pratiğinde tanısal ve klinik karar verme süreçlerine katkı sağlaması beklenmektedir.
Özet (Çeviri)
Purpose: This study aimed to systematically characterize the age-related morphometric properties and anatomical variation patterns of the dural venous sinuses and internal jugular veins in a pediatric population aged 0–17 years using magnetic resonance venography (MRV), and to establish normative reference values in children. Materials and Methods: This retrospective study was conducted at the Pediatric Radiology Unit of Ankara University Faculty of Medicine, Cebeci Hospital, encompassing brain MRI examinations performed between February 2014 and February 2023. A total of 1,332 patients (673 female, 659 male) with post-contrast three-dimensional T1-weighted sequences and no concurrent pathology capable of independently affecting dural venous sinus dimensions or morphology were included. Subjects were stratified into five age groups: 0–12 months, 1–4, 5–8, 9–12, and 13–17 years. Standardized diameter measurements were obtained from three segments of the superior sagittal sinus (SSS), the vein of Galen, straight sinus, confluence of sinuses, transverse sinuses, sigmoid sinuses, and internal jugular veins. Transverse sinus dominance patterns, aplasia/hypoplasia, persistent falcine sinus, and occipital venous variations were assessed. Statistical analyses included one-way ANOVA, Kruskal-Wallis, and chi-square tests, with a significance threshold of p<0.05. Results: Statistically significant morphometric growth with advancing age was observed in all measured structures. The most rapid increase in diameter occurred during infancy and early childhood, with growth rates plateauing substantially after 5–8 years of age. Regarding transverse sinus dominance, codominant drainage was the most prevalent pattern (40.9%), followed by right-dominant (38.1%) and left-dominant (20.6%) patterns. Left-dominant drainage showed a statistically significant negative linear trend with age (p=0.008). Aplastic transverse sinus was identified in 15 cases (1.1%), with no significant difference in distribution across age groups. Occipital venous variations were present in 125 cases (9.4%), and bilateral occipital venous variation demonstrated a significant negative linear association with age (p=0.009). A statistically significant association was found between the presence of a right occipital sinus and right transverse sinus aplasia (χ²=4.090; p=0.043). Persistent falcine sinus was detected in 7 cases (0.5%), with no significant variation across age groups (p=0.349). 3 Conclusion: This study provides age-specific morphometric reference values and a comprehensive anatomical variation spectrum of the dural venous sinuses and internal jugular veins in a pediatric population, derived from one of the largest samples reported to date. The findings support the necessity of applying age-appropriate normative data in pediatric MRV interpretation and underscore the clinical relevance of accurately distinguishing physiological variations from pathological conditions. The reference values presented may contribute to diagnostic decision-making and clinical management in pediatric radiology, neurology, and neurosurgery, particularly in the context of cerebral venous sinus thrombosis, idiopathic intracranial hypertension, and posterior fossa surgical planning.