Halk anlatılarının yeniden yazımı sürecinde Pay Püre Oğlu Bamsı Beyrek
In the rewriting process of folk narratives story of Bamsi Beyrek who is son of Pay Püre
  1. Tez No: 905591
  2. Yazar: ŞEYMA AKELMA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET ÖZGÜR GÜVENÇ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Dede Korkut, Bamsı Beyrek, Metinlerarasılık, Yeniden Yazım, Dede Korkut, Bamsı Beyrek, intertextuality, rewriting
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türk Halk Bilimi (Folklor) Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 311
Özet
Türk edebiyatının en önemli eserlerinden biri olan Dede Korkut Kitabı Türklerin yaşayışı, hayat görüşü, kültürü ve günlük hayatı ile ilgili önemli bilgiler veren eşsiz bir şaheserdir. Dede Korkut Kitabı'nda geçen önemli anlatılardan biri olan Pay Püre Oğlu Bamsı Beyrek anlatısı aşk ve kahramanlık konularının birlikte işlendiği dikkat çeken nitelikte incelenmeye değer bir metindir. Dede Korkut Kitabı ile alakalı olarak geçmişten beri pek çok araştırma ve inceleme yapılmış ve her bir metin masal, efsane, film, şiir, roman gibi farklı formlarda yeniden yazılmıştır. Bu yeniden yazımlar neticesinde eser dil, üslup, motif ve çeşitli unsurlar bakımından değişim ve dönüşümlere uğramıştır. Bu çalışmada Dede Korkut Kitabı'nda yer alan Pay Püre Oğlu Bamsı Beyrek anlatısı halk anlatılarının yeniden yazımı sürecinde ele alınarak incelenmiş ve yeniden yazım örnekleri eşliğinde asıl metnin zaman içinde uğradığı değişim ve dönüşümler tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The Book of Dede Korkut, one of the most important works of Turkish literature, is a unique work that gives us important information about the life, view of life, culture and daily life of the ancient Turks. One of the important stories in the Book of Dede Korkut, the story of Bamsı Beyrek the son of Bay Büre, is a noteworthy text worth examining, where the subjects of love and heroism are discussed together. Many researches and studies have been made about the Book of Dede Korkut since the past, and each text has been rewritten in different forms such as fairy tales, legends, films, poems and novels. As a result of these rewritings, the work has undergone changes and transformations in terms of language, sthmjyle, motif and various elements. In our study, story of Bamsı Beyrek the son of Bay Büre in the Book of Dede Korkut has been examined in the process of rewriting the folk narratives, evaluated within the scope of intertextuality, classified in the sense of motifs, and its changes and changes and transformations that the original text has undergone over time have been identified, accompanied by rewriting examples.