Closer look at BIST Sustainability Index in the light of Comtemporary ESG (Environmental Social and Governance) applications
Çağdaş ÇSY (Çevresel Sosyal ve Yönetişim) uygulamaları ışığında BİST Sürdürülebilirlik Endeksine yakından bakış
- Tez No: 905611
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ FATİH DALKILIÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: BİST Sürdürülebilirlik Endeksi, ÇSY Performansı, Sürdürülebilir Yatırımlar, Yatırımcı Davranışları, Sürdürülebilirlik Kriterleri, BIST Sustainability Index, ESG performance, sustainable investments, investor behavior, sustainability criteria
- Yıl: 2024
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 84
Özet
BİST Sürdürebilirlik Endeksi, Türkiye'de sürdürülebilir yatırımlar için bir ölçüt olarak önemli bir etkiye sahiptir. Bu etkilerin ana hatlarını içeren bir tez özeti aşağıda sunulmuştur: Giriş: BİST Sürdürülebilirlik Endeksi, Türkiye'deki şirketlerin çevresel, sosyal ve yönetişim (ESG) performansını ölçmek ve teşvik etmek amacıyla oluşturulmuştur. Bu tezde, endeksin ESG faktörlerine olan etkisi incelenmiştir. Literatür Taraması: Tezin literatür taraması bölümünde, sürdürülebilirlik endekslerinin ve ESG kriterlerinin yatırımcı davranışları üzerindeki etkisi incelenmiştir. Benzer endekslerin diğer ülkelerdeki etkileri ve bu etkilerin şirketlerin ESG performansına olan etkisi literatürden derlenmiştir. Metodoloji: Araştırma, BİST Sürdürülebilirlik Endeksi'nde yer alan ve yer almayan şirketlerin ESG performansını karşılaştırmayı amaçlamaktadır. Endeks kriterlerine uygun olan şirketlerin ESG puanları ile uygun olmayan şirketlerin puanları karşılaştırılarak endeksin ESG performansı üzerindeki etkisi analiz edilmiştir. Bulgular: Araştırmanın bulguları, BİST Sürdürülebilirlik Endeksi'nde yer alan şirketlerin genellikle daha yüksek ESG puanlarına sahip olduğunu göstermektedir. Bu durum, endeksin sürdürülebilirlik performansını teşvik etmede etkili olduğunu ve şirketlerin ESG faktörlerine daha fazla önem vermesini sağladığını göstermektedir. Sonuçlar ve Öneriler: Tezin sonuçları, BİST Sürdürülebilirlik Endeksi'nin Türkiye'deki şirketlerin sürdürülebilirlik performansını artırmak için etkili bir araç olduğunu ortaya koymaktadır. Bu bağlamda, daha fazla şirketin endekse dahil olması teşvik edilmeli ve endeks kriterlerinin sürekli olarak gözden geçirilmesi önerilmektedir. Ayrıca, yatırımcıların sürdürülebilirlik endekslerini daha fazla dikkate almalarını teşvik etmek için bilinçlendirme faaliyetleri yürütülmesi gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
BIST Sustainability Index has a significant impact as a benchmark for sustainable investments in Turkey. A thesis summary outlining these effects is presented below: Introduction: BIST Sustainability Index was created to measure and promote the environmental, social and governance (ESG) performance of companies in Turkey. In this thesis, the effect of the index on ESG factors was examined. Literature Review: In the literature review section of the thesis, the impact of sustainability indices and ESG criteria on investor behavior was examined. The effects of similar indices in other countries and the impact of these effects on the ESG performance of companies have been compiled from the literature. Methodology: The research aims to compare the ESG performance of companies included and not included in the BIST Sustainability Index. The impact of the index on ESG performance was analyzed by comparing the ESG scores of companies that comply with the index criteria with the scores of companies that do not comply. Findings: The findings of the research show that companies included in the BIST Sustainability Index generally have higher ESG scores. This shows that the index is effective in promoting sustainability performance and enables companies to pay more attention to ESG factors. Conclusions and Recommendations: The results of the thesis reveal that the BIST Sustainability Index is an effective tool to increase the sustainability performance of companies in Turkey. In this context, more companies should be encouraged to be included in the index and it is recommended that the index criteria be constantly reviewed. Additionally, awareness-raising activities need to be carried out to encourage investors to pay more attention to sustainability indices.