Süt dişlerinde kullanılan farklı renklerdeki kompozit ve kompomer materyallerinin fiziksel özelliklerinin değerlendirilmesi
Evaluation of the physical properties of different colored composite and compomer materials used in deciduous teeth
- Tez No: 905747
- Danışmanlar: PROF. DR. NİHAL BELDÜZ KARA, DR. ÖĞR. ÜYESİ DİDEM ODABAŞI
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Aşınma, basma dayanımı, renkli kompozit rezin, renkli kompomer, yüzey pürüzlülüğü, yüzey mikrosertliği, Wear, compressive strength, colored composite resin, colored compomer, surface roughness, surface microhardness
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ordu Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Pedodonti Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Çocuk Diş Hekimliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı; çocuk diş hekimliğinde kullanılan renkli kompozit ve renkli kompomer materyallerinin yüzey pürüzlülüğü, yüzey mikrosertliği, basma dayanımı ve diş fırçalama simülasyonu sonrasında oluşan aşınma miktarının in vitro koşullarda test edilip karşılaştırılmasıdır. Gereç ve Yöntem: Çalışmada, çocuk diş hekimliğinde kullanılan MaxFill+Kids (FSM Dental, Ankara, Türkiye) renkli kompozit ve Twinky Star (Voco, Cuxhaven, Almanya) renkli kompomer materyallerinin mavi, pembe ve sarı renkleri kullanılarak altı grup oluşturuldu. Yüzey pürüzlülüğü ve yüzey mikrosertliği testi için silikon kalıplarda 10 mm çapında ve 2 mm yüksekliğinde her bir grupta 25 örnek olmak üzere toplam 150 örnek hazırlandı. Yüzey pürüzlülüğü profilometre cihazı (Perthometer M2, Mahr, Göttingen, Almanya) ve yüzey mikrosertliği HVS-1000 Digital Micro Vickers (Bursan NDT, Bursa, Türkiye) sertlik ölçüm cihazı kullanılarak ölçüldü. Basma dayanımı testi için silikon kalıplarda 4 mm çapında ve 6 mm yüksekliğinde her bir grupta 5'er örnek olmak üzere toplam 30 örnek hazırlandı. Basma dayanımını ölçmek için Lloyd Lrx Universal test cihazı (Ametek Ltd, ABD) kullanıldı. Diş fırçalama simülasyonu sonrasında aşınma miktarını ölçmek için 10 mm çapında ve 2 mm yüksekliğinde her bir grupta 16 örnek olmak üzere toplam 96 örnek hazırlandı. Hazırlanan örneklerin her birine 1 yıllık fırçalamaya eş değer olan 10 000 siklus boyunca ileri-geri fırçalama hareketi uygulandı. Örneklerin ilk ve son ağırlıkları hassasiyeti 0.0001 g olan hassas terazi kullanılarak ölçüldü ve sonuçlar kaydedildi. Elde edilen verilerin istatistiksel değerlendirmesinde, grup karşılaştırmalarında Kruskal Wallis testi ve One-Way Anova testi; takip ölçümlerinde ise Paired Sample t testi kullanıldı. Bulgular: Gruplar marka ve renklere göre kıyaslandığında; en düşük yüzey pürüzlülüğü değeri MaxFill+Kids kompozitin sarı renginde gözlenirken, en yüksek yüzey pürüzlülüğü değerini Twinky Star kompomerin sarı rengi göstermiştir. Mikrosertlik değeri en yüksek Twinky Star kompomerin pembe renginde bulunurken, en düşük mikrosertlik değerini MaxFill+Kids kompozitin sarı rengi göstermiştir. Basma dayanımı değeri en yüksek Twinky Star kompomerin mavi renginde bulunurken, en düşük basma dayanımı değerini ise MaxFill+Kids kompozitin mavi rengi göstermiştir. Diş fırçalama simülasyonu sonrasında MaxFill+Kids ve Twinky Star materyallerinin farklı renk gruplarının ağırlık kaybı ortalamaları kıyaslandığında en fazla ağırlık kaybını Twinky Star kompomerin sarı rengi gösterirken, en düşük ağırlık kaybını MaxFill+Kids kompozitin mavi rengi göstermiştir. Sonuçlar: İn vitro olarak yapılan bu çalışma sonucunda renkli kompozit ve kompomer materyallerinde yüzey pürüzlülüğü, yüzey mikrosertliği, basma dayanımı değerlerinin ve aşınma miktarının farklı renk ve markalarda değişkenlik gösterdiği tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study was to test and compare the surface roughness, surface microhardness, compressive strength and the amount of abrasion after tooth brushing simulation of colored composite and compomer materials used in pediatric dentistry under in vitro conditions. Materials and Methods: Blue, pink and yellow colors of MaxFill+Kids (FSM Dental, Ankara, Turkey) composite and Twinky Star (Voco, Cuxhaven, Germany) compomer materials used in pediatric dentistry were used in the study. For the surface roughness and surface microhardness tests, a total of 150 specimens, 25 specimens in each group with a diameter of 10 mm and a height of 2 mm, were prepared in silicone molds. Surface roughness was measured using a profilometer (Perthometer M2, Mahr, Göttingen, Germany) and surface microhardness was measured using an HVS-1000 Digital Micro Vickers (Bursan NDT, Bursa, Turkey) hardness tester. For the compressive strength test, a total of 30 specimens were prepared in silicone molds with a diameter of 4 mm and a height of 6 mm, 5 specimens in each group, and Lloyd Lrx Universal tester (Ametek Ltd, USA) was used to measure the compressive strength. A total of 96 specimens, 16 specimens in each group with a diameter of 10 mm and a height of 2 mm, were prepared to measure the amount of wear after tooth brushing simulation. Each of the prepared specimens was subjected to 10 000 cycles of back-and-forth brushing motion, which is equivalent to 1 year of brushing. The initial and final weights of the samples were measured using a precision balance with a sensitivity of 0.0001 g and the results were recorded. Kruskal Wallis test and One-Way Anova test were used for group comparisons and Paired Sample t test was used for follow-up measurements. Results: When the groups were compared by brand and color, the lowest surface roughness value was observed in the yellow color of MaxFill+Kids composite, while the highest surface roughness value was observed in the yellow color of Twinky Star composite. The highest microhardness value was found in the pink color of Twinky Star composite, while the lowest microhardness value was found in the yellow color of MaxFill+Kids composite. The highest compressive strength value was found in the blue color of the Twinky Star composite, while the lowest compressive strength value was found in the blue color of the MaxFill+Kids composite. When the weight loss averages of different color groups of MaxFill+Kids and Twinky Star materials were compared after the tooth brushing simulation, the yellow color of Twinky Star composite showed the highest weight loss, while the blue color of MaxFill+Kids composite showed the lowest weight loss. Conclusions: As a result of this in vitro study, it was determined that the surface roughness, surface microhardness, compressive strength values and wear amount of composite and compomer materials varied in different colors and brands.