Nonvalvüler atrial fibrilasyon tanılı geriatrik hastalarda diyabet varlığının hastaneye yatış sayısı süresi ve mortalite üzerine etkisinin değerlendirilmesi
Evaluation of the impact of diabetes presence on hospitalization duration and mortality in geriatric patients diagnosed with nonvalvular atrial fibrillation
  1. Tez No: 905797
  2. Yazar: MEHMET FIRAT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HANDE ERMAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
  6. Anahtar Kelimeler: atrial fibrilasyon, tip 2 diabetes mellitus (T2DM), kalp yetersizliği, mortalite
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Dr. Lütfi Kırdar Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 48
Özet
Amaç: Atrial fibrilasyon tanılı 65 yaş üstü geriatrik hastalarda tip 2 diabetes mellitus (T2DM) varlığının morbidite ve mortalite ile ilişkili olduğu öne sürülmüştür. Bununla birlikte atrial fibrilasyonda optimal diyabet kontrolünün daha iyi klinik sonuçlarla ilişkili olabileceği düşünülmektedir. Çalışmamızda diyabet başta olmak üzere ek bazı risk faktörlerinin hastaneye yatış ve mortalite üzerine olan etkisini incelemeyi amaçladık. Gereç ve Yöntem: Çalışmamıza Kartal Lütfi Kırdar Şehir hastanesi İç Hastalıkları servisine 2020-2023 yılları arasında yatan Nonvalvüler Atrial fibrilasyon tanılı 65 yaş üstü diyabeti olan veya olmayan 178 hasta dahil edildi. 65 yaş altı, valvüler atrial fibrilasyon tanısı olan hastalar çalışma dışı bırakıldı. Hastalar retrospektif olarak mortalite, hastaneye yatış süresi, tekrarlayan hastaneye yatış sayısı, komorbiditeleri açısından diyabet varlığına göre karşılaştırmalı olarak değerlendirildi. Mortalite ve hastane yatış süresini etkileyen faktörler lijistik regresyon analizleri ile değerlendirildi. Bulgular: Çalışmaya dahil edilen AF tanılı 178 geriatrik hastanın 82 (% 46.3)'si T2DM tanılı idi. Hastaların 55 i (%31.1) erkek 122 si (%68.9) kadın cinsiyette ve yaş ortalaması 78.796.88 olarak görüldü. BMI 29.046.04 olarak görüldü. En sık primer yatış sebebi DKKY olduğu görüldü. Diyabeti olan hastaların BMI (p:0.002)daha yüksek EGFR'nin(0.065) daha düşük olduğu görüldü. Diyabeti olan ve olmayan hasta grubunda 6 aylık mortalite de anlamlı fark görülmedi (p:0.208). Diyabeti olan hastaların hastaneye yatış süresinindaha uzun olduğu görüldü (8.36.0, p=0.004). Son bir yıl içindeki hastaneye yatış sayısında T2DM varlığına göre istatistiksel olarak anlamlı bir fark saptanmadı. Sonuç: Atrial fibrilasyon tanılı geriatrik hastalarda diyabet varlığının hastaneye yatış süresi ile ilişkili olduğu; fakat hastaneye yatış sayısı ve mortalite üzerine etkisi olmadığı görüldü. KKY, malignitenin mortaliteyi arttırdığı görülmüştür. AF tanılı geriatrik hastalarda malignite varlığının mortaliteyi 0,229 kat, KKY varlığının 0,305 kat arttırdığı görüldü.
Özet (Çeviri)
Aim : It has been suggested that the presence of type 2 diabetes mellitus is associated with morbidity and mortality in geriatric patients who are over 65 years of age who have been diagnosed with atrial fibrillation. However, it is thought that optimal diabetes control in atrial fibrillation may be associated with better clinical outcomes. In our study, we aimed to examine the effects of some additional risk factors, especially diabetes, on hospitalization and mortality. Materials and Methods: Our study included 178 patients over the age of 65, with or without diabetes, diagnosed with non-valvular atrial fibrillation, who were hospitalized in the Kartal Dr. Lütfi Kırdar City Hospital's Internal Medicine ward between 2020 and 2023. Patients under the age of 65 and those diagnosed with valvular atrial fibrillation were excluded from the study. The patients were retrospectively evaluated in terms of mortality, hospitalization duration, the number of recurrent hospitalizations, and comorbidities, based on the presence of diabetes. Factors influencing mortality and hospital stay were assessed through logistic regression analysis. Results: 82 of 178 (46.3%) geriatric patients diagnosed with AF included in the study were diagnosed with type 2 diabetes. Of the patients, 55 (31.1%) were male, and 122 (68.9%) were female. The average age was found to be 78.79 +/- 6.88. The average BMI was found to be 29.04 +/- 6.04. The most common primary reason for hospitalization was decompensated heart failure. Patients with diabetes had higher body mass indexes (p = 0.002) and lower e-GFRs (p = 0.065). There was no significant difference in the 6-month mortality rate between the patients with and without diabetes (p = 0.208). It was found that the patients with diabetes had longer hospitalization periods (8.3 ± 6.0, p = 0.004). There was no statistically significant difference in the number of hospitalizations in a year linked to the presence of type 2 diabetes mellitus. Conclusion: It was observed that the presence of diabetes was associated with the duration of hospitalization in geriatric patients diagnosed with atrial fibrillation. However, it had no effect on the number of hospitalizations in a year or mortality. Decompensated heart failure and malignancy were shown to increase mortality. It was observed that the presence of malignancy increased mortality by 0.229 times, and decompensated heart failure increased it by 0.305 times in geriatric patients diagnosed with atrial fibrillation. Keywords : Atrial fibrillation, type-2 diabetes mellitus (T2DM), heart failure, mortality