Bursa Muradiye Külliyesi şehzade türbeleri kalem işi tezyînâtı analizleri ve kompozisyon özellikleri (Şehzade Mustafa ve Şehzade Mahmut)
Composition features of painted decorations of the tombs of Prince Mustafa and Prince Mahmut in Bursa Muradiye Complex
- Tez No: 905920
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ FUAT BAYSAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Tezyînât, Kalem İşi, Muradiye Külliyesi, Şehzade Mustafa Türbesi, Şehzade Mahmut Türbesi, Illumination, Painted Decorations, Muradiye Complex, Şehzade Mustafa Tomb, Şehzade Mahmut Tomb
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Geleneksel Türk Sanatları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Geleneksel Türk Sanatları Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 182
Özet
Bursa Muradiye Külliyesi, Osmanlı mimarisinin erken dönem özelliklerini gösteren örneklerinden biridir. Bursa'da inşâ edilen Muradiye Külliyesi II. Murad tarafından 1425 yılında caminin yapımıyla birlikte başlamıştır. Külliye içerisinde cami, medrese, imarethane, hamam, çeşme, mezarlık alanı ve Osmanlı hükümdarlığına ait sultanlar, şehzadeler, valideler, çocuklar ve saraya mensup çalışanlara ait türbeler külliyeyi oluşturan yapılardandır. Çalışma konusu olan türbelerde, kubbe ve duvar yüzeylerinde sıva üzeri kalem işi tezyînât bulunmaktadır. Şehzade Mahmut Türbesi'nin tezyînât tasarımında yoğunluklu olarak erken döneme ait“Baba Nakkaş üslûbu”görülürken; Şehzade Mustafa Türbesi'nin tezyînât tasarımında ise Klasik Döneme ait“Saz Yolu üslubu”görülmektedir. Bu türbelerin tezyînât tasarımlarında rûmî grubu ve hatâî grubu motifleri tercih edilirken bunların yanında, üslûplaştırılmış çiçekler olarak servi ağaçları ve vazolu buket tasarımları kullanılmıştır.
Özet (Çeviri)
The Muradiye Complex in Bursa is one of the early examples of Ottoman architecture. The construction of the Muradiye Complex in Bursa began in 1425 with the building of the mosque by Sultan Murad II. The complex consists of a mosque, a madrasa, a soup kitchen, a bathhouse, a fountain, a cemetery area, and tombs belonging to sultans, princes, mothers of sultans, children, and palace staff from the Ottoman dynasty. As in the field of tomb architecture from the early Ottoman Period, there was also a transitional period in the area of painted decoration. The tombs feature painted decoration on the surfaces of the dome and walls. The design of the decoration in the Şehzade Mahmut Tomb reflects the early period“Baba Nakkaş Style.”In contrast, the decoration design of the Şehzade Mustafa Tomb showcases the Classical Period“Saz Style”. In the decorative designs of these tombs, motifs from the rûmî and hatâî groups are preferred, alongside stylized flowers such as cypress trees and vase bouquet designs.