Müllit esaslı seramiklerin mikroyapısal karakterizasyonu
Microstructural characterisation of mullite based ceramics
- Tez No: 90601
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. FERHAT KARA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Seramik Mühendisliği, Ceramic Engineering
- Anahtar Kelimeler: Müllit, mikroyapı karakterizasyonu, Mullite, microstructural characterisation
- Yıl: 1999
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Seramik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 55
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi MÜLLİT ESASLI SERAMİKLERİN MİKRO YAPISAL KARAKTERİZASYONU M.OLCAY ŞENER Anadolu Üniversitesi Fen bilimleri Enstitüsü Seramik Mühendisliği Anabilim Dalı Danışman: Yrd.Doç.Dr. Ferhat KARA 1999, 47 Sayfa Bu çalışmada, stokiometrik müllit bileşiminde sol-jel yöntemiyle alüminyum sülfat ve kolloidal silika ile hazırlanan toz, daha önce başka bir çalışmada yine aynı yöntemle hazırlanmış böhmit ve kolloidal silika karışımına değişen oranlarda karıştırılarak, bu ilavenin malzeme mikroyapısında oluşturduğu değişiklikler incelenmiştir. Bu amaçla hazırlanan tozlar ön şekillendirilip, belirli basmç altında sıkıştırılıp sinterlemeyi sağlayacak değişik sıcaklıklarda sinterlenmiştir. Elde edilen numuneler mikroyapısal inceleme için hazırlanarak taramalı elektron mikroskobunda (SEM) incelenip fotoğrafları çekilmiştir. Fotoğraflar üzerindeki tane boyutu ölçümleri özel bir yöntemle gerçekleştirilen numunelerin, aynı zamanda yoğunluk ölçümleri ve X-ışınlan analizleri gerçekleştirilip, sonuçlar çalışmada sunularak karakterizasyon tamamlanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master of Science Thesis MICROSTRUCTURAL CHARACTERISATON OF MULLITE BASED CERAMICS M.OLCAY ŞENER Anadolu University Graduate School of Natural and Applied Sciences Ceramic Engineering Program Supervisor: Assist.Prof.Dr Ferhat KARA 1999 Pages 47 In this thesis, a powder, which was prepared from aluminiumsulfate and colloidal silica by sol-gel processing in stoichiometric mullite composition was added at different ratios to another powder which was prepared from boehmite and colloidal silica. After isostatic pressing of powder mixtures, the pellets so obtained were sintered at various temperatures. Sintered densities of resultant samples were measured and microstuructural examinations were carried out by scanning electron microscopy. Grain sizes of the samples sintered at various temperatures were measured by linear intercept method. Mullite formation from the mixtures was studied by X-ray diffraction.