Psikolojik sağlamlık ve iş-aile yaşam dengesi arasındaki ilişki: İmalat sektöründen bir örnek
The relationship between psychological resilience and work-family life balance: An example from the manufacturing sector
  1. Tez No: 906362
  2. Yazar: KADER KESKİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. EBULFEZ SÜLEYMANLI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Psikolojik Sağlamlık, İş-Aile Yaşam Dengesi, İş-Aile Çatışması, Aile-İş Çatışması, İmalat Sektörü, Resilience, Work-Family Life Balance, Work-Family Conflict, Family-Work Conflict, Manufacturing Sector
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Danışmanlığı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Aile Danışmanlığı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 66
Özet
Bu çalışmada, çalışanların psikolojik sağlamlık düzeyinin iş-yaşam dengesi üzerindeki etkileri incelenmiştir. Belirlenen amaç için araştırma verisi, Ankara ilinde bulunan ve imalat sektöründe faaliyet gösteren orta ölçekli bir işletmede görev yapan 98 çalışandan anket yolu ile toplanmıştır. SPSS 23 programıyla veriler analiz edilmiştir. Değerlendirilen verilerin normal dağılım durumları çarpıklık basıklık testi yapılarak belirlenmiştir. Analizlerde parametrik yöntemler tercih edilmiştir. Katılımcıların sosyo-demografik özelliklerinin ölçek ve alt boyut puanlarının karşılaştırılmasında, t testi ve ANOVA testi yapılmıştır. Son olarak ölçekler arası ilişkileri ortaya koymak için korelasyon analizi kullanılmıştır. İmalat sektöründe yapılan bu çalışmanın sonucunda psikolojik sağlamlık ile iş-aile yaşam dengesi arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki bulunamamıştır. İş-yaşam çatışma ölçeği alt boyutu olan iş-aile çatışma düzeyinde, çocuk sayısının ve eğitim düzeyinin etkili olduğu; iş-aile çatışma düzeyinin daha önce psikolojik destek alanlarda almayan bireylere nispetle, daha yüksek olduğu belirlenmiştir. İş-yaşam çatışma ölçeğinin diğer alt boyutu olan aile-iş çatışma düzeyinde, cinsiyetin, medeni durumun, çalışanın eş eğitim düzeyinin, çalışanın iş yerindeki pozisyonunun etkili olduğu bulunmuştur. Ayrıca yüksek aile geliri ve çalışan eşinin eğitim düzeyi ile psikolojik sağlamlık arasında da pozitif yönde ve anlamlı bir ilişki tespit olunmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study, the effects of employees' level of resilience on work-life balance were examined. For the purpose of this study, the research data were collected from 98 employees working in a medium-sized enterprise operating in the manufacturing sector in the province of Ankara by means of a survey. SPSS 23 program was analyze to collect the data. The normal distribution of the evaluated data was determined by conducting the skewness kurtosis test. Parametric methods were prefered in the analyses. In the comparison of the scale and sub-dimension scores of the participants' socio-demographic characteristics, t-test and ANOVA test were performed. Finally, correlation analysis was used to demonstrate the relationships between the scales. As a result of this study conducted in the manufacturing sector, no statistically significant relationship was found between resilience and work-family life balance. It was revealed that the number of children and education level were effective on the level of work-family conflict, which is a sub-dimension of the work-life conflict scale, and that the level of work-family conflict was higher in individuals who had received psychological support before compared to those who had not. The other sub-dimension of the work-life conflict scale, family-work conflict, was found to be influenced by gender, marital status, spouse's education level, and the position of the employee at the workplace. Additionally, a positive and significant relationship was found between high family income and the educational level of the working spouse and psychological resilience.