Extendible structural transfer: A case for German to Turkish transtation
Geliştirilebilir yapısal eşleştirme: Almancadan Türkçeye bilgisayarlı çeviri için
  1. Tez No: 90670
  2. Yazar: SELÇUK KÖPRÜ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. CEM BOZŞAHİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
  6. Anahtar Kelimeler: Otomatik Çeviri, Yapısal Transfer iv, Machine Translation, Structural Transfer m
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 60
Özet
oz GELİŞTİRİLEBİLİR YAPISAL EŞLEŞTİRME: ALMANCADAN TURKÇEYE BİLGİSAYARLI ÇEVİRİ Köprü, Selçuk Yüksek Lisans, Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Cem Bozşahin Aralık 1999, 51 sayfa Bu çalışma HPSG özellik yapılarım Ortak Kip Yapılarına çeviren bir tasarımı sun maktadır. Bu çalışmanın amacı iki dilli bir otomatik çeviri sistemini çok dilli bir hale getirmektir. Transfer temelli bir otomatik çceviri sisteminde analiz modülü ile transfer modülü arasında bir arayüze ihtiyaç bulunmaktadır. Bu deney mevcut arayüzün ne kadar geliştirilebilir olduğunu bulmayı hedeflemektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT EXTENDIBLE STRUCTURAL TRANSFER: A CASE FOR GERMAN TO TURKISH TRANSLATION Köprü, Selçuk MS., Department of Computer Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Cem Bozşahin December 1999, 51 pages This study presents the design of a converter from HPSG feature structures to a Com mon Case Frame representation. The purpose of this work is to extend the scope of a machine translation system from bilinguality to multilinguality. There is a need for an interface between the analyzer and the transfer module in a transfer based MT system. This experiment aims to find out the extendibility of the present interface.