Implementation of image processing functions using field programmable gate arrays by VHDL methodology
Görüntü işleme fonksiyonlarının VHDL ile alan programlanabilir kapı dizilerine implementasyonu
- Tez No: 90681
- Danışmanlar: PROF. DR. METE SEVERCAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Gerçek-zaman görüntü işleme, alan programlanabilir kapı dizileri, FPGA, VHDL, kenar bulma, morfolojik operasyonlar, erozyon, dilasyon IV, Real-time image processing, field programmable gate arrays, FPGA, VHDL, edge detection, morphological operations, erosion, dilation m
- Yıl: 1999
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 123
Özet
oz GORUNTU İŞLEME FONKSİYONLARININ VHDLİLE ALAN PROGRAMLANABİLİR KAPI DİZİLERİNE İMPLEMENTASYONU Bezen, Özdem Yüksek Lisans, Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Mete Severcan Aralık 1999, 112 sayfa Bu tezde, görüntü işleme fonksiyonlarının gerçek-zaman görüntü işleme uygulamaları için, bir donanım tanımlama dili olan VHDL ile alan programlanabilir kapı dizilerine (FPGA) implementasyonu yapılmıştır. Gri-ölçekli görüntülerde, Sobel maskesini kullanarak kenar bulma algoritması, başlıca morfolojik operasyonlardan erozyon, dilasyon işlemleri ve morfolojik kenar bulma işlemi VHDL kullanarak tasarlanmıştır. Bu fonksiyonlar, gerçek zaman performansına ulaşmak için paralel bir mimari kullanılarak tasarlanmıştır. Böylelikle, her saat vuruşu ile bir çıkış pixeli elde edilmektedir. Daha sonra, VHDL ile tasarlanan fonksiyonlar, Xilinx firmasının 4000E ailesine göre sentezlenmiştir. Son olarak, tasarlanan görüntü işleme fonksiyonları, donanım üzerinde konfigüre edilerek çalışması gözlenmiştir. 256x256 8-bit gri ölçekli bir görüntünün işlenmesi, kullanılan donanım üzerinde 20 MHz saat ile 52.4 ms sürmüştür.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT IMPLEMENTATION OF IMAGE PROCESSING FUNCTIONS USING FIELD PROGRAMMABLE GATE ARRAYS BY VHDL METHODOLOGY Bezen, Özdem M. S., Department of Electrical and Electronics Engineering Supervisor: Prof. Dr. Mete Severcan December 1999, 112 pages In this thesis, image processing functions are implemented using field programmable gate arrays by using VHDL (Very High Speed Integrated Circuit Hardware Description Language) for real-time image processing applications. Edge detection algorithm using Sobel masks, morphological operations such as erosion, dilation and morphological gradient for gray-scale images are designed by using VHDL. These functions are implemented by making use of the fully parallel and time-pipelined architecture in order to achieve real-time performance. This makes possible to calculate an output pixel value at every clock cycle. VHDL designs of the image processing functions are synthesized for Xilinx 4000E family FPGAs. Finally, the functionality of the image processing algorithms is verified on the FPGA hardware platform. Processing of an 256x256 8-bit gray-scale image takes 52.4 ms on the hardware platform using 20 MHz system clock.