Divan şiirinde leff ü neşr
Leff ü neşr in divan poetry
  1. Tez No: 906828
  2. Yazar: EDA KARA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ABDULKADİR GÜRER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Belâgat, Bedîʻ, Divan Şiiri, Leff ü Neşr, Rhetoric, Bedîʻ, Divan Poetry, Leff ü Neşr
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eski Türk Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 103
Özet
“Divan Şiirinde Leff ü Neşr”isimli bu tez çalışması,“Giriş”bölümü ile beraber dört ana bölümden oluşmaktadır. Giriş bölümünde belâgatin tanımına ve tarihçesine yer verilmiştir. Birinci bölümde, belâgatin üç kolundan biri olan bedîʻ ilmi hakkında genel bir bilgi verilmiştir. İkinci bölümde, leff ü neşr sanatının yer aldığı kaynaklar incelenmiştir. Üçüncü bölümde, leff ü neşr sanatının tanımına ve türlerine yer verilmiştir. Dördüncü bölümde, leff ü neşr sanatının diğer sanatlarla ilgisi irdelenmiş ve örneklerle açıklanmıştır. Tez çalışmasının sonucunda her bir bölüm kendi içinde yorumlanmış ve farklı düzlemlerde ele alınan“leff ü neşr”sanatı değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
This thesis titled“Leff ü Neşr in Divan Poetry”consists of four main chapters, including the“Introduction”. In the introduction chapter, the definition and history of rhetoric are given. The first chapter consist of general information about one of the three branches of rhetoric, the wisdom of bediʻ. The second chapter analyses the sources containing the art of leff ü neşr. In the third chapter gives the definition and types of leff ü neşr art. In the fourth chapter, the relationship between the art of“leff ü neşr”and other arts is analysed and examples are provided for better explanation. Ultimately, in this thesis study, each chapter is interpreted within itself and the art of“leff ü neşr”, was discussed and assessed at different levels.