An Approach to multi-model assembly line balancing
Çoklu model montaj hatlı dengeleme problemine bir yaklaşım
- Tez No: 90688
- Danışmanlar: DOÇ. DR. LEVENT KANDİLLER, DR. SEDEF MERAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
- Anahtar Kelimeler: Çoklu Model Montaj Hatları, Montaj Hattı Dengeleme, Multi-Model Assembly Lines, Assembly Line Balancing
- Yıl: 1999
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 99
Özet
Bu çalışmada bir ürünün birden fazla modelinin kafilelerle üretildiği bir montaj hattı incelenmiştir. Amaç bütün modellerin üretilmesi için gerekli olan istasyon sayısının enazlanmasıdır. Söz konusu montaj hattının dengelenmesi için Çoklu-Model Montaj Hattı bakış açısını kullanan bir yaklaşım önerilmiştir. Önerilen yaklaşım Çoklu Model Montaj Hattı yaklaşımını uygulayabilmek için tanımlanmış kavramları, alt ve üst sınırları ve de dal-budak yöntemlerini içermektedir. Önerilen yaklaşım Tekli Model ve Karmaşık Model Montaj Hattı Dengeleme yordamlarıyla karşılaştırılmıştır. Bu üç yöntemi karşılaştırmak amacıyla düzenlenen deneyin sonuçları istatistiksel olarak analiz edilmiştir. Deneyde literatürden alınan standart test problemleri kullanılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study an assembly line which produces several models of a product in batches is analyzed. The objective is to minimize the number of workstations necessary to assemble all products. An approach is proposed that balances the assembly line under consideration using the multi-model assembly line balancing perspective. The proposed approach includes definition of some new concepts, upper and lower bounds and branch-and-bound procedures that facilitate multi-model assembly line balancing perspective. The proposed approach is compared with single-model and mixed-model assembly line balancing procedures. An experiment is conducted to compare these three methods and the results are analyzed statistically. Standart test problems taken from the literature are used in the experimentation.