Synthesis and reactions of some benzofuroxars
Bazı benzofuroksanların sentezi ve tepkimeleri
- Tez No: 90687
- Danışmanlar: PROF. DR. LEMİ TÜRKER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Beyrut Tepkimesi, benzofuroksan, benzofurokzan oksit, kinoksalin N-oksit vı, Beirut reaction, benzofuroxan, benzofurazan oxide, quinoxaline N-oxide IV
- Yıl: 1999
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 97
Özet
oz BAZI BENZOFUROKSANLARIN SENTEZİ VE TEPKİMELERİ DURA, ERDEM Yüksek Lisans, Kimya Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Lemi Türker Aralık 1999, 80 sayfa Benzofuroksanlann enaminler, enolat ve fenolat anyonlanyla tepkimesi sonucu çeşitli ve sentetik öneme sahip antibakteriyel kinoksalin N-oksitler elde edilmektedir. Yeni kinoksalin N-oksitler sentezlemek amacıyla, ilk olarak benzofuroksan, 5,6-ikiklorobenzofuroksan ve 5(6),6(5)-fuloronitrobenzofiıroksanm sentezi ilgili o-nitroanilin türevlerinin sodyum bipoklorit yükseltgenmesiyle elde edilmeye çalışıldı. Daha önce çalışılmış olanlar sentezlenirken yeni bir benzofuroksan türevi olan 5(6),6(5)-fuloronitrobenzofuroksan belirtilen yolla elde edilemedi. Elde edilen benzofuroksan ve 5,6-ikiklorobenzofuroksanm çeşitli asetofenon türevleri ve 5,5-ikimetil-l,3-siklohekzadion'la bazik ortamda Beyrut tepkimeleri, ilgili yeni kinoksalin N-oksitleri sentezlemek için çalışıldı. Elde edilen sonuçlar incelendiğinde, özellikle asetofenon türevleriyle yapılan çalışmalarda istenilen Beyrut ürünlerine muhtemelen düşük olan enol yüzdelerinden dolayı ulaşılamadı. 5,5-ikimetil-l,3- TG ¥UKS£KÜGKLTIM KUftsüdohekzadion'la yapılan denemelerde ise çeşitli kinoksalin N-oksitler düşük yüzdeler, çok basamaklı düzenlemeler sonucunda elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT SYTHESIS AND REACTIONS OF SOME BENZOFUROXANS DURA, ERDEM M.S., Department of Chemistry Supervisor: Prof. Dr. Lemi Türker December 1999, 80 pages Benzofuroxan reacts with enamines, enolate anions, and phenolate anions to yield a variety of quinoxaline N-oxides, some of which posses antibacterial activity and importance in synthetic chemistry. To synthesize novel heteroaromatic N-oxides, first the synthesis of benzofuroxan, 5,6- dichloro-benzofuroxan and 5(6),6(5)-fluoronitrobenzofuroxan were planned by the sodium hypochlorite oxidation of the corresponding o-nitroaniline in basic medium. Although the earlier published derivatives were synthesised, the planned novel 5(6),6(5)-fluoronitrobenzofuroxan did not yield after the related process. Then the Beirut reaction of synthesised benzofuroxan and 5,6-dichlorobenzofuroxan with acetophenone derivatives and 5,5-dimethyl- 1,3-cyclohexadione were carried out to synthesize to yield the novel quinoxaline N-oxides. No desired product of Beirut type, especially for the acetophenone derivatives, was obtained, presumably due to the low enol content of these ketones. The reactions of 5,5-dimethyl-l,3-cyclohexadione ıııwith benzofuroxan yielded some quinoxaline N-oxide derivatives in low yield, through multi-step rearrangements.