Türkiye'de spor alanında geri bildirim üzerine yazılan lisansüstü tezlerin incelenmesi
Analysis of postgraduate theses written on feedback in sports in Türkiye
  1. Tez No: 907117
  2. Yazar: CENK ÖZSU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. EREN ULUÖZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Spor, Lisansüstü Tezler, Geri bildirim, Geri Bildirim Teknolojileri, Sports, Postgraduate Theses, Feedback, Feedback Technologies
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 138
Özet
Bu tez çalışmasının amacı, Türkiye'de spor alanında geri bildirim üzerine yazılan lisansüstü tezlerin incelenmesidir. Bu tez çalışmasında karma araştırma deseni kullanılmıştır. Araştırmanın nicel kısmında, çalışmaya dahil edilen lisansüstü tezlere ilişkin sayısal bulgular ortaya konmuştur. Araştırmanın nitel kısmında ise mevcut yazılı kaynakları içeriksel olarak araştırmayı esas alan doküman analizi yöntemi tercih edilmiştir. YÖK Ulusal Tez Merkezi üzerinde farklı anahtar kelimelerle yapılan detaylı taramalar sonucunda spor alanında geri bildirim ile ilgili 48 tane lisansüstü tez yapıldığı görülmüştür. Bu 48 tezin tamamı araştırmaya dahil edilmiştir. Araştırma sonucunda elde edilen bulgulara göre, spor alanında geri bildirim konulu lisansüstü tezlerin sayısında 2018 yılı itibariyle belirgin bir artış olduğu görülmektedir. Ancak tüm dünyayı etkisi altına alan küresel COVİD 19 salgınının özellikle 2020 yılında konu ile ilgili tez üretim sayısında ciddi bir düşüşe neden olduğu görülmüştür. İncelenen lisansüstü tezlerde %89,58'lik gibi büyük bir oranda nicel araştırma yöntemlerinin kullanıldığı tespit edilmiştir. Bununla birlikte karma ve nitel araştırma yöntemlerine de başvurulduğu ancak bunların sırasıyla %8,33'lük ve %2,08'lik oranlarıyla düşük yüzdelere sahip oldukları belirlenmiştir. İncelenen tezlerde sadece erkek örneklemlerin %20,83'lük, sadece kadın örneklemlerin %14,58'lik ve erkek-kadın karma örneklemlerin ise %62,50'lik oranlara sahip oldukları gözlenmiştir. Engelli ve sedanter bireylere yönelik tez çalışmalarının da yeterli oranda olmadığı görülmüştür. Spor ve egzersizle ilgilenen tüm toplum kesimlerinde geri bildirime yönelik çalışmaların çoğaltılması gerektiği düşünülmektedir. Spor endüstrisi içerisinde sahip oldukları büyük paylar düşünüldüğünde yapılan çalışmaların basketbol, voleybol ve futbol branşları üzerinde yoğunlaşması olağan karşılanabilir. Ancak geri bildirim tüm spor branşlarında gerek öğretim gerek performans aşamalarında yüksek derecede öneme sahiptir. Bu nedenle, sadece güncel takım sporlarında değil, tüm spor branşlarında geri bildirim konulu çalışmaların arttırılması gerektiği düşünülmektedir. Uluslararası güncel tez literatürü incelendiğinde, son yıllarda teknoloji ve yapay zeka destekli, web tabanlı ve sanal gerçeklik içeren sporda geri bildirim çalışmalarına sıklıkla rastlanmaktadır. Uluslararası literatürdeki bu güncel konulara Türkiye'deki lisansüstü tez çalışmalarında da yeterince yer verilmesi için, spor bilimcilerin ve lisansüstü öğrencilerin ulusal literatürdeki bu eksikliği dikkate almaları önerilebilir.
Özet (Çeviri)
The aim of this thesis is to examine postgraduate theses written on feedback in the field of sports in Türkiye. A mixed research design was used in this thesis study. In the quantitative part of the research, numerical findings regarding the postgraduate theses included in the study were presented. In the qualitative part of the research, the document analysis method, which is based on the content research of existing written sources, was preferred. As a result of detailed searches made with different keywords on the YÖK National Thesis Center, it was seen that 48 postgraduate theses were written on feedback in the field of sports. All of these 48 theses were included in the research. According to the findings obtained as a result of the research, it is seen that there has been a significant increase in the number of postgraduate theses on feedback in the field of sports as of 2018. However, it has been observed that the global COVID-19 pandemic, which has affected the whole world, caused a serious decrease in the number of theses produced on the subject, especially in 2020. It was determined that quantitative research methods were used at a large rate of 89.58% in the postgraduate theses examined. However, it was determined that mixed and qualitative research methods were also used, but they had low percentages of 8.33% and 2.08%, respectively. In the examined theses, it was observed that only male samples had 20.83%, only female samples had 14.58%, and male-female mixed samples had 62.50%. It was also seen that thesis studies on disabled and sedentary individuals were not adequate. It is thought that studies on feedback should be increased in all segments of society interested in sports and exercise. Considering their large shares in the sports industry, it can be considered normal that the studies conducted are focused on basketball, volleyball and football branches. However, feedback has great importance in all sports branches, both in teaching and performance stages. For this reason, it is thought that studies on feedback should be increased in all sports branches, not only in current team sports. When the current international thesis literature is examined, in recent years, technology and artificial intelligence supported, web-based and virtual reality feedback studies in sports are frequently encountered. It can be suggested that sport scientists and graduate students should consider this deficiency in the national literature so that these current issues in the international literature are adequately included in graduate thesis studies in Türkiye.