Kadınlarda menstrual döngünün farklı fazlarında taban altı basınç duyusu, denge ve fiziksel performansın incelenmesi
Examination of plantar foot sensation, balance, and physical performance in different phases of menstrual cycle in women
  1. Tez No: 907397
  2. Yazar: HATİCE KOYUN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. DEFNE KAYA UTLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Fiziksel Aktivite, Menstrual Faz, Ovulasyon, Postüral Kontrol, Vibrasyon, Physical Activity, Menstrual Phase, Ovulation, Postural Control, Vibration
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Hamidiye Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 108
Özet
Amaç: Çalışma, kadınların menstrual döngünün farklı fazlarında taban altı basınç duyusu, denge ve fiziksel performanslarındaki değişim ile bu değişkenlerin ilişkisini incelemek amacıyla planlandı. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya düzenli menstrual döngüsü olan 20-40 yaş arasındaki 24 sağlıklı kadın alındı. Katılımcıların yaş (yıl), vücut ağırlığı (kg), boy (m), VKİ (vücut kütle indeksi-kg/ m2), eğitim düzeyi, dominant üst ve dominant alt ekstremitesi kaydedildi. Menstrual döngü fazlarının belirlenmesi için ücretsiz olarak indirilen ve kullanılan P.C. (period calendar-adet takvimi) uygulaması kullanıldı. Taban altı basınç duyusu değerlendirmesi için hafif dokunma, vibrasyon ve iki nokta ayrım testleri kullanıldı. Fiziksel performans çift bacak ile çömelme testi ile değerlendirildi. Statik denge Flamingo denge testi, dinamik denge Y denge testi kullanılarak incelendi. Katılımcıların fiziksel aktivite seviyesi Uluslararası Fiziksel Aktivite Anketi Kısa Formu (IPAQ) ile değerlendirildi. Bulgular: Katılımcıların dominant taraf 1. metatars başı hafif dokunma duyusu foliküler fazda daha iyi olduğu görüldü (p0,05). Fiziksel performansın ovulasyon fazında daha yüksek olduğu bulundu (p0,05). Sonuç: Menstrual döngü fazlarının kadınlarda taban altı basınç duyusu, fiziksel performans ve denge üzerinde etkili olduğu, egzersiz reçetesi planlaması ve fiziksel aktiviteler sırasında yaralanmaların önlenmesi için menstrual fazların dikkate alınması gerektiği unutulmamalıdır.
Özet (Çeviri)
Aim: The study, was planned to examine the changes in women's plantar foot sensation, balance, and physical performance in different phases of the menstrual cycle and the relationship between these variables. Materials and Methods: 24 healthy women between the ages of 20 and 40 with regular menstrual cycles were included in the study. Participant's age (years), body weight (kg), height (m), BMI (body mass index-kg/m2), education level, dominant upper extremity and dominant lower extremity were recorded. Free download P.C. to determine menstrual cycle phases. (period calendar) the application was used. Light touch, vibration, and two-point discrimination tests were used to evaluate plantar foot sensation. Physical performance was evaluated by the double-leg squat test. The Flamingo balance test was used to evaluate static balance, and the Y balance test was used to evaluate dynamic balance. Participant's physical activity level was assessed with the International Physical Activity Questionnaire Short Form (IPAQ). Results: According to the results of the study, when the plantar foot sensation was evaluated, it was seen that the light touch sensation of the dominant side 1st metatarsal head of the participant's was better in the follicular phase (p0.05). Physical performance was found to be higher in the ovulation phase (p0.05). Conclusion: It should be noted that menstrual cycle phases have an effect on subscapular pressure sensation, physical performance and balance in women, and menstrual phases should be taken into account for exercise prescription planning and injury prevention during physical activities.