Polikistik over sendrom'lu hastalarda serum orexin a düzeylerinin araştırılması
Investigation of serum orexin a levels in patients with polycystic ovary syndrome
- Tez No: 907398
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İBRAHİM KALE
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Polikistik Over Sendromu, Orexin A, İnsülin Direnci, Insulin resistance, orexin A, polycystic ovary syndrome
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 77
Özet
Amaç: Son araştırmalar, Oreksin A'nın glukoz metabolizmasındaki rolünün yanı sıra insülin direncinin gelişimini de önlediğini göstermektedir. İnsülin direnci, PKOS'lu kadınlarda yaygın bir bulgu olduğundan, çalışmamızda PKOS'lu kadınlarda serum Oreksin A düzeylerini değerlendirmeyi amaçladık. Gereç ve Yöntem: Bu kesitsel, vaka-kontrol çalışması, İstanbul Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği'nde Temmuz 2023 ile Nisan 2024 tarihleri arasında gerçekleştirilmiştir. Çalışmaya PKOS'lu 88 kadın ve yaş ile vücut kitle indeksi (VKİ) açısından eşleştirilmiş 88 sağlıklı kadın kontrol grubuna dahil edilmiştir. PKOS tanısı, revize edilmiş Rotterdam kriterlerine göre yapılmıştır. PKOS ve kontrol grupları, serum Oreksin A düzeyleri açısından karşılaştırıldı. Katılımcılardan alınan serum örneklerinde Oreksin A düzeyleri Human Oreksin A ELISA Kiti ile incelendi. Ayrıca, serum Oreksin A düzeyleri ile PKOS ile bağlantılı parametreler arasındaki ilişkiler de değerlendirildi. Bulgular: Medyan serum Oreksin A düzeyleri PKOS grubunda 321,53 ng/L, kontrol grubunda ise 385,06 ng/L bulundu (p=0,012). Spearman korelasyon analizine göre, PKOS ile ilişkili parametreler arasında sadece modifiye Ferriman–Gallwey skoru ile serum Oreksin A arasında negatif ve anlamlı bir korelasyon bulundu. Serum Oreksin A'nın PKOS'u predikte etmede kesme değeri için yapılan ROC analizinde 369,55 ng/L değeri için duyarlılık %55,7 ve özgüllük %55,7 (AUC: 0,610) olarak bulundu. Katılımcılar her iki grupta da VKİ'ye göre iki alt gruba ayrıldığında, kilolu kontrol grubunda serum Oreksin A düzeyleri, normal kilolu kontrol grubuna göre anlamlı derecede düşük bulundu. Ancak, PKOS alt gruplarında böyle bir anlamlı fark gözlenmedi. Sonuç: PKOS grubunda serum Oreksin A düzeyi kontrol grubuna göre anlamlı derecede düşük bulundu. PKOS ile ilişkili parametreler arasında sadece modifiye Ferriman–Gallwey skoru ile serum Oreksin A arasında anlamlı ve negatif bir korelasyon vardı. Ayrıca, PKOS'u olmayan kilolu kadınlardaki serum Oreksin A düzeylerindeki anlamlı düşüş kilolu PKOS'lu kadınlarda gösterilemedi. Tüm bu veriler birlikte değerlendirldiğinde, serum Oreksin A'daki azalmanın PKOS patogenezine katkıda bulunan bir faktör mü yoksa bozukluğun bir sonucu mu olduğu belirsizliğini korumaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Objective: Recent studies have shown that orexin A is involved in the development of insulin resistance as well as its role in glucose metabolism. Considering that insulin resistance is a common denominator in women suffering from PCOS, we aimed to evaluate the serum orexin A levels in women with PCOS. Material and Methods: This cross-sectional, case-control study was carried out at Umraniye Training and Research Hospital, Department of Obstetrics and Gynecology, Istanbul, Turkey between July 2023 and April 2024. The study included 88 women with PCOS and 88 healthy, age- and body mass index (BMI) matched controls. PCOS diagnosis was made according to the revised Rotterdam criteria. PCOS and control groups were compared in terms of serum orexin A levels. Orexin A levels in serum samples taken from participants were examined with the Human Orexin A ELISA Kit. Additionally, the relationships between serum orexin A levels and PCOS-related parameters were also evaluated. Results: Median serum Orexin A level was found to be 321.53 ng/L in the PCOS group, while it was found to be 385.06 ng/L in the control group (p=0.012). According to Spearman correlation analysis, a negative and significant correlation was found only between modified Ferriman–Gallwey (mFG) score and serum orexin A among the parameters associated with PCOS. In the ROC analysis, 369.55 ng/L for serum Orexin A, the sensitivity for detecting PCOS was 55.7% and the specificity was 55.7% (AUC: 0.610). When participants in both groups were divided into two subgroups according to BMI, serum orexin A levels were significantly lower in the control group with overweight than in the control group with normal weight. However, such a significant difference was not observed in the PCOS subgroups. Conclusion: Serum Orexin A was found to be significantly lower in the PCOS group than in the control group, and among the parameters associated with PCOS, only the mFG score showed a significant and negative correlation with serum Orexin A. It remains unclear whether the decrease in serum Orexin A is a contributing factor to the pathogenesis of PCOS or a consequence of the disorder. Additionally, the reason for the lack of influence of BMI on serum Orexin A levels in women with PCOS, compared to those without PCOS, is currently unknown.