Covid-19 salgını sırasında üniversite öğrencilerinin gösterdikleri tutumun Covid-19 korku düzeyleri üzerine olan etkisi
The effect of collage students' attitudes on level Of Covid-19 fear during the Covid-19 outbreak
- Tez No: 907507
- Danışmanlar: PROF. DR. AYŞE BEŞER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halk Sağlığı, Hemşirelik, Public Health, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Covid-19, Salgın, Korku, Tutum, Genç Bireyler, Covid-19, Epidemic, Fear, Attitude, Young Individuals
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Koç Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Hemşireliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 58
Özet
Bu araştırma, üniversite öğrencilerinin salgın sırasında gösterdikleri tutumun Covid19 korkusu üzerine olan etkisini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Tanımlayıcı tipte olan bu araştırma, Nisan 2021- Mayıs 2021 tarihleri arasında Koç Üniversitesi'nde okuyan lisans düzeyindeki öğrenciler ile gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın örneklemini çalışmaya katılmayı kabul eden 132 öğrenci oluşturmuştur. Verilerin toplanması için, sosyodemografik özellikler ve Covid-19 tutum anketi, Covid19 korkusu ölçeği kullanılmıştır. Verilerin toplanması elektronik ortamda yapılmıştır. İstatistiksel analizler SPSS 26.0 programı kullanılarak, tanımlayıcı istatistikler, bağımsız gruplarda t test ve tek yönlü varyans analizi ile değerlendirilmiştir. Yapılan analizler sonucunda araştırma grubunda bulunan öğrencilerin, Covid-19 korku ölçeğinden aldıkları toplam puan ortalamaları 17.54 ± 6.04 olarak bulunmuştur. Kadın öğrencilerin Covid-19 korku düzeyleri erkek öğrencilere göre daha yüksek, sağlık ile ilgili bölümlerde okuyan öğrencilerin Covid-19 korku düzeyleri diğer bölümlerde okuyan öğrencilere göre daha düşük, el hijyenine ve sosyal mesafe kuralına dikkat eden öğrencilerin Covid-19 korku düzeyleri bu önlemlere dikkat etmeyenlere göre daha yüksek, bağışıklık sistemini güçlendirici yöntemleri kullanmayan ve salgının abartıldığını düşünmeyen öğrencilerin Covid-19 korku düzeyleri diğer öğrencilere göre daha düşük olduğu bulunmuştur. Araştırma bulguları sonucunda öğrencilerin Covid-19 korku düzeylerinin düşük olduğu ve korku düzeyi arttıkça Covid-19'a karşı alınması gereken önlemleri uyguladıkları görülmüştür.
Özet (Çeviri)
This research was conducted to determine the effect of the attitude of university students during the epidemic on the fear of Covid-19. This descriptive study was conducted with undergraduate students studying at Koç University between April 2021 and May 2021. The sample of the study consisted of 132 students who agreed to participate in the study. For data collection, sociodemographic characteristics and a Covid-19 Attitude Questionnaire, Scale of Covid-19 Fear was used. Data collection was done electronically. Statistical analysis was evaluated by using SPSS 26.0 program, descriptive statistics, independent samples t-test and, one-way ANOVA analysis. As a result of the analysis, the mean score of the students in the research group from the level of Covid-19 fear was 17.54 ± 6.04. The fear level of female students was higher than male students, the fear levels of students studying in health-related departments are lower than students studying in other departments, the Covid-19 fear levels of students who pay attention to hand hygiene and social distance rules are higher than those who do not pay attention to these precautions. It was found that the Covid-19 fear levels of the students who did not use immune system strengthening methods and did not think that the epidemic was exaggerated were lower than the other students. As a result of the research findings, it was seen that the students' Covid-19 fear levels were low and as the fear level increased, they applied the measures to be taken against Covid-19.