Sosyal sermaye ve personel performans değerlendirmesi ilişkisi: Konya Milli Emlak Kurumu üzerine bir araştırma
Social capital and personnel performance management relationship: A research Konya National Real Estate Institution
- Tez No: 907575
- Danışmanlar: PROF. DR. HACER TUĞBA EROĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Sosyal Sermaye, Çalışan Performansı, Performans Değerlendirmesi, Kamu Hizmeti, Hizmet Kalitesi, Social Capital, Employee Performance, Performance Management, Public Service, Service Quality
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 101
Özet
Bu araştırmada, devlet yönetiminin genel yapısı içerisinde yer alan Konya Milli Emlak Kurumunda çalışan personelin sosyal sermaye düzeyi ve performansları arasındaki ilişkinin incelenmesi amaçlamaktadır. Çalışmanın birinci bölümünde sosyal sermaye, ikinci bölümünde kamu yönetiminde performans değerlendirmesi ve üçüncü bölümünde araştırma ile ilgili konulara yer verilmiştir. Bu kapsamda araştırmanın soruları;“sosyal sermayenin, performans değerlendirmesi üzerinde pozitif ve anlamlı etkisi vardır mıdır?”ve“kontrol değişkeni olarak demografik değişkenler, sosyal sermaye, ve performans değerlendirmesi arasında istatistiksel olarak anlamlı fark mıdır?”şeklinde belirlenmiştir. Araştırmanın evreni Konya Milli Emlak Kurumunda görevli personel kadrosunda çalışan 70 personel olup, bu personelin fazla olmaması nedeniyle tamamı örneklem olarak alınmış, diğer bir ifade ile istatistikte yer alan“Tam Sayım”yöntemine başvurulmuştur. Araştırma verilerinin elde edilmesi için anket uygulanmış ve bu anketin ilk bölümünde sahip oldukları demografik özelliklerin belirlenebilmesine yönelik yaş, cinsiyet, medeni durum gibi kişisel verilere yönelik sorular, ikinci kısmında“Performans Değerlendirmesi Ölçeği”ve son olarak da üçüncü kısmında“Sosyal Sermaye Ölçeği”sorularına yer verilmiştir. Yapılan analizler sonrasında; kamu kurumunda performans değerleme uygulamalarının sosyal sermaye üzerinde olumlu yönde katkısının olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, it is aimed to examine the relationship between the level of social capital and performance of the personnel working in Konya National Real Estate Institution, which is within the general structure of state administration. In the first part of the study, social capital, in the second part, performance evaluation in public administration and in the third part, the issues related to the research are included. In this context, the questions of the research are;“Does social capital have a positive and significant effect on performance evaluation?”and“Is there a statistically significant difference between demographic variables, social capital, and performance evaluation as control variables?”. It was determined as follows. The population of the research is 70 personnel working as managers and civil servants in the Konya National Real Estate Institution, and since these personnel are not many, all of them were taken as a sample, in other words, the“Full Census”method in statistics was applied. In order to obtain the research data, a questionnaire was applied and in the first part of this questionnaire, questions about personal information such as gender, age, marital status were included to determine demographic characteristics, in the second part“Performance Management Scale”and in the third part“Social Capital Scale”questions were included. After the analysis, it was found that performance appraisal practices have a positive effect on social capital.