Kliğimizde asistanların dahil olduğu katarakt ameliyatlarındaki intraoperatif ve erken postoperatif komplikasyon oranlarının uzman katarakt vakaları ile karşılaştırılması ve risk faktörlerinin belirlenmesi
Comparison of intraoperative and early postoperative complication rates of residents and staff surgeons in cataract surgery in our clinic and assessment of risk factors
- Tez No: 907632
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FEHİM ESEN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
- Anahtar Kelimeler: asistan, arka kapsül rüptürü, fakoemülsifikasyon, göz içi basıncı, intraoperatif komplikasyon
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Medeniyet Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 66
Özet
Asistan eğitiminde yapılan fakoemülsifikasyon katarakt cerrahilerinin güvenliklerini değerlendirmek için uzman hekimlerin yapmış olduğu standart cerrahiler ile intraoperatif ve postoperatif komplikasyon oranlarını karşılaştırmak. Komplikasyon riskini arttıran faktörleri tanımlamak. Bu retrospektif çalışmada İstanbul Medeniyet Üniversitesi Göztepe Eğitim ve Araştırma Hastanesi Göz Hastalıkları Kliniği'nde 27 Mayıs 2022-31 Mayıs 2023 tarihleri arasında katarakt cerrahisi geçirmiş tüm 18 yaş ve üzeri hastaların dosyaları ayrıntılı olarak incelendi. Hastaların demografik özellikleri (yaş, cinsiyet, sistemik hastalık öyküsü, opere edilen gözün tarafı, glokom/oküler hipertansiyon varlığı), opere edilen gözün özellikleri, intraoperatif komplikasyonlar, diğer operatif detaylar ve postoperatif 1. gün göz içi basıncı değerleri kaydedildi. İki grubun opere ettiği gözlerin özellikleri, intraoperatif komplikasyon oranları ve postoperatif 1. gün göz içi basıncı yükselme insidansları karşılaştırıldı. İstatiksel analiz IBM SPSS v28 (Armonk, NY, USA) yazılımı kullanılarak gerçekleştirildi. Çalışmaya 1500 planlı fakoemülsifikasyon cerrahisi dahil edildi. 1032 (%68.8) vaka asistanlar tarafından gerçekleştirilmişti. Kompleks vaka oranı uzman grubunda anlamlı olarak daha yüksek izlendi (p21 mm Hg için PEX/zonül zafiyeti+ 30 mm Hg için PEX/zonül zafiyeti+ 40 mm Hg için vitre kaybı (p=0.02) anlamlı risk faktörleri olarak bulundu. Basit ve kompleks fakoemülsifikasyon vakalarında; asistan ve uzman gruplarında intraoperatif komplikasyon oranları benzer izlendi. Artan asistan deneyimi ile intraoperatif komplikasyon oranları düşme eğilimindeydi. Asistan grubunda arka kapsül rüptürü çoğunlukla basit vakalarda görüldü. Asistan grubunda özellikle ilk yapılan ameliyatların en basit olgulardan seçilmesi, bu grupta basit olgularda daha fazla komplikasyon görülmesini açıklamaktadır. Özellikli FE vakalarından uygun zorluk seviyesinde olanların uygun deneyimdeki asistanlar tarafından gerçekleştirilmesi güvenlidir.
Özet (Çeviri)
To determine the intraoperative and postoperative complication rates in resident performed phacoemulsification cataract surgery and compare them with the results of standard surgeries performed by staff surgeons in order to evaluate the safety of resident performed phacoemulsification. To define the risk factors for increased complication risk. In this retrospective study, clinical data of all patients aged 18 or older who underwent planned phacoemulsification surgery in Istanbul Medeniyet University Goztepe Training and Research Hospital from May 27, 2022 to May 31, 2023 were reviewed. For each subject, collected data included demographics (including age, gender, eye laterality, systemic diseases, presence of glaucoma/ocular hypertension), preoperative opthalmological status (case complexity), intraoperative complications, other operative details and postoperative day 1 intraocular pressure. Case complexities, intraoperative complication rates and incidence of early postoperative intraocular pressure elevation were compared between residents and staff surgeons. IBM SPSS v28 (Armonk, NY, USA) was used for statistical analysis. A total of 1500 planned phacoemulsification surgeries were included. 68.8% (n=1032) of all surgeries were performed by residents.