Roma İmparatorluk Dönemi'nde Sagalassos ve Territoriumu'nda bulunan mezar sunakları: Tipoloji ve işlev
Funerary altars found in Sagalassos and Territorium in the Roman Imperial Period: Typology and function
  1. Tez No: 907832
  2. Yazar: İLKNUR ÜNSEL GÜMÜŞTEKİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MURAT FIRAT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Arkeoloji, Archeology
  6. Anahtar Kelimeler: Sagalassos, Mezar Sunakları, Roma İmparatorluk Dönemi, Kimlik, Atölye, Sagalassos, Funerary Altars, Roman Imperial Period, Identity, Workshop
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Arkeoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 218
Özet
Önemli bir Pisidia kenti olan Sagalassos Burdur İli'nin Ağlasun İlçesi'nde Ak dağ ve Ağlasun dağının güney yamaçlarına kurulmuştur. Kent, arcosolium, lahit, chamosorium, ostothek ve anıtsal tipte zengin dekorasyona sahip motiflerle süslü mezarların bulunduğu doğu, batı, kuzey, güney yönlerinden kuşatılan 4 büyük nekropolis alanına sahiptir. Bu çalışmada, Sagalassos Kazı evi deposunda ve Burdur Müzesi'nde bulunan Roma İmparatorluk Dönemi'ne tarihlenen mezar sunakları tipolojik, işlevsel, epigrafik ve bezeme unsurları açısından derinlemesine ele alınarak tanıtılmıştır. Sagalassos ve territoriumlarında bulunan 28 adet mezar sunağının formları, ikonografik motifleri, dekorasyon özellikleri ve epigrafik verileri üzerine yapılan araştırmalar sonucunda mezar sahipleri hakkında genel bir kimlik tanımı yapılabilmiştir. Malzeme ve teknik özellikleri açısından incelenen mezar sunaklarının üretim yerleri hakkında genel bir içerik ortaya konulmuştur. Nekropolis alanlarında sunakların kullanım yerlerine yönelik yapılan çalışmalar neticisinde, mezar sunaklarının çeşitli tipte mezarların yakınlarında Roma İmparatorluk Dönemi boyunca kullanımda oldukları saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Sagalassos, an important Pisidian city, was built on the southern slopes of Mount Ak dağ and Mount Ağlasun in the Ağlasun District of Burdur Province. The city has 4 large necropolis areas surrounded by arcosolium, sarcophagus, chamosorium, ostothek and monumental type graves decorated with richly decorated motifs in the east, west, north and south directions. In this study, the grave altars dating to the Roman Imperial Period in the Sagalassos Excavation House warehouse and in the Burdur Museum are discussed and introduced in depth in terms of typological, functional, epigraphic and decorative elements. As a result of the research on the forms, iconographic motifs, decoration features and epigraphic data of 28 grave altars found in Sagalassos and its territoriums, a general identification of the grave owners could be made. A general context about the production sites of the grave altars analysed in terms of their material and technical characteristics has been revealed. As a result of the studies on the use of altars in the necropolis areas, it was determined that they were in use during the Roman Imperial Period near various types of tombs.