İşyeri ruhsallığının iş tatmini üzerindeki etkisinde kariyer planlamasının aracı rolü
The mediating role of career planning in the impact of workplace spirituality on job satisfaction
- Tez No: 907833
- Danışmanlar: PROF. DR. YAHYA FİDAN, DR. ÖĞR. ÜYESİ SELAHADDİN ŞAMİL FİDAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: İşyeri Ruhsallığı, Kariyer Planlama, İş Tatmini, Workplace Spirituality, Career Planning, Job Satisfact
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Ticaret Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İnsan Kaynakları Yöneticiliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 117
Özet
Araştırmanın amacı üniversite idari personelinin işyeri ruhsallığının iş tatmini üzerindeki etkisinde kariyer planlamanın aracılık rolünün test edilmesidir. Yöntem olarak veriler nicel yöntem olan anket doldurularak üniversite idari personelinden alınmıştır. Örneklem Türkiye'deki farklı üniversitelerde çalışan 250 idari personelden oluşmaktadır. Veri toplama aracı olarak likert tipi 5 dereceli 3 ölçek ve demografik bilgi formu kullanılmıştır. Çalışmada doğrulayıcı faktör analizlerine, güvenilirlik analizi, normal dağılım, korelasyon, regresyon ve fark analizlerine yer verilmiştir. Devamında, tanımlayıcı istatistikler detaylı olarak incelenmiştir. Verilerin analizi SPSS 27.0 programı ile yapılmış ve %95 güven düzeyi ile çalışılmıştır. Çalışmada test tekniklerinden bağımsız gruplar t, tek yönlü ANOVA, Pearson korelasyon testi, Process Regresyon analizi (model=4 aracılık testi) kullanılmıştır. Ölçek geçerliliği için DFA analizleri AMOS 21.0 programı ile yapılmıştır. Iraksak ve yakınsak geçerliliğin incelenmesi için“Master Validity”eklentisi kullanılmıştır. Bulgular da bütün ölçeklerin güvenilir olduğu görülmüştür. Veriler normal dağılım göstermekte olup, değişkenler arası korelasyon değerleri kontrol edilmiş, bütün değişkenler arasında anlamlı ilişki bulunmuştur. Analizler sonucunda işyeri ruhsallığının kariyer planlamayı anlamlı, olumlu yönde etkilediği görülmektedir. İşyeri ruhsallığının artmasıyla, katılımcıların kariyer planlamasının da arttığı görülmüştür. Kariyer planlamanın iş tatminini olumlu yönde etkilediği bunun sonucunda katılımcıların kariyer planlamasının artmasıyla iş tatminlerininde arttığı bulunmuştur. İşyeri Ruhsallığının İş Tatmini üzerinde etkisinde Kariyer Planlama aracılık ettiği hipotezi desteklenmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of the research is to test the mediating role of career planning in the effect of workplace spirituality on job satisfaction among university administrative staff. As for the method, data were collected through quantitative means using a questionnaire filled out by administrative staff from different universities in Turkey, totaling 250 participants. A Likert-type 5-point scale with 3 dimensions and a demographic information form were used as data collection instruments. The study included confirmatory factor analysis, reliability analysis, normal distribution, correlation, regression, and difference analyses. Descriptive statistics were thoroughly examined. Data analysis was conducted using SPSS 27.0 software with a confidence level of 95%. Independent samples t-test, one-way ANOVA, Pearson correlation test, and Process Regression analysis (model=4 mediation test) were utilized as testing techniques. DFA analyses using AMOS 21.0 software were employed for scale validity, and the“Master Validity”plugin was used to examine convergent and discriminant validity. The findings revealed that all scales were reliable, the data exhibited normal distribution, and significant relationships were found among variables. The analysis indicated that workplace spirituality significantly and positively influenced career planning. As workplace spirituality increased, participants' career planning also increased. It was found that career planning positively affected job satisfaction, leading to increased job satisfaction as participants' career planning increased. The hypothesis that career planning mediates the effect of workplace spirituality on job satisfaction was supported.