Linking state regulation, emotions, and adhd symptoms in adult
Dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu semptomatalojisi ve duygular
  1. Tez No: 907951
  2. Yazar: YELİZ ÇELİK
  3. Danışmanlar: DR. NORBERT BORGER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu semptomları, durum düzenlemesi, yetişkinler, duygular, sözcüksel karar testi, olay hızı, yüz ifadesi, FACS, ADHD symptoms, state regulation, adults, emotions, lexical decision task, event rate, facial expression, FACS
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: University of Groningen (Rijksuniversiteit Groningen)
  10. Enstitü: Yurtdışı Enstitü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 39
Özet
Bu çalışmanın amacı, farklı derecelerde Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu semptomlarına sahip olduklarını beyan eden yetişkinlerde sözcüksel karar testi görevleri sırasında görevle ilişkilendirilen negatif duyguları araştırmaktı. Sıkıntı, huzursuzluk, stres, kafa karışıklığı ve motivasyon, kısa bir öz-değerlendirme ölçeği kullanılarak ölçüldü. Görevi gerçekleştirirken katılımcıların (n=27) yüz ifadeleri, yavaş olay hızıyla gözlendi. Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu Seviye Endeksi, Conner Yetişkin Değerlendirme Ölçeği'nin bir parçası olarak kullanıldı. Daha fazla Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu semptomu bulunduğunu bildiren bireylerin daha fazla görevle ilişkili olarak negatif duygu, özellikle sıkıntı, bildirdiği ve yüz genelinde daha fazla ifade gösterdikleri bulundu. Bulgular, Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu ile düşük çaba sergileme ve görev performansı sırasında sıkıntı dahil olmak üzere negatif duygular hissetme arasında bir ilişki olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
The goal of the current study was to investigate task-related negative emotions during a lexical decision task performance in adults with varying degrees of self-reported ADHD symptomatology. Boredom, frustration, stress, confusion, and motivation were measured by using a short self-rating scale. Facial expressions of participants (n = 27) were observed while performing the task with a slow event rate. The ADHD Index Scale of Conner's Adult Rating Scale was used measure the level of ADHD. It was found that subjects with more ADHD symptoms reported more task-related negative emotions, specifically boredom, and showed more facial expressions in the whole face. Findings indicate an association between ADHD and poor effort allocation and negative emotions including boredom during the task performance.