Total abdominal histerektomi cerrahisinde tek doz preemptif intravenöz ibuprofenin ve parasetamolün postoperatif ağrı skorları ve opioid tüketimine etkisi
The effect of single dose preemptive intravenous ibuprofen and paracetamol on postoperative pain scores and opioid consumption in total abdominal hysterectomy surgery
- Tez No: 907952
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET SELİM ÖZKAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: Preemptif analjezi, postoperatif analjezi, hasta kontrollü analjezi, histerektomi, intravenöz ibuprofen, parasetamol, Preemptive analgesia, postoperative analgesia, hysterectomy, patient-controlled analgesia, intravenous ibuprofen, paracetamol
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 101
Özet
Amaç: Histerektomi cerrahisi, jinekoloji pratiğinde sezaryen ameliyatından sonraki en sık cerrahi prosedürdür. Perioperatif ağrı kontrolü mortalite ve morbiditeyi azaltıp ağrı skorlarını iyileştirmekte hasta memnuniyetini arttırmaktadır. Bu çalışmada total abdominal histerektomi uygulanacak hastalarda postoperatif ağrı tedavisinde preemptif intravenöz (İV) parasetamol ve ibuprofenin analjezik etkilerinin karşılaştırılması amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Total abdominal histerektomi endikasyonu ile ASA I veya ASA II olarak kabul edilen 30 ile 65 yaş aralığında elektif şartlarda cerrahisi planlanan 120 kadın hasta çalışmaya alındı. Randomize, çift kör ve plasebo kontrollü olarak tasarlanan çalışmadaki hastalar 4 gruba ayrılarak; parasetamol verilen grup (Grup P: n=30), ibuprofen 400 mg verilen grup (Grup İ400: n=30), ibuprofen 800 mg verilen grup (Grup İ800: n=30) ve izotonik verilen kontrol grubu (Grup K: n=30) olarak adlandırıldı. Hastalar postoperatif 24 saat boyunca takip edilerek HKA ile fentanil uygulandı. Hastaların demografik verileri, karaciğer ve böbrek fonksiyon testleri, hemogram ve koagülasyon parametreleriyle anestezik gaz tüketim miktarları kayıt altına alındı. Postoperatif derlenme ünitesi ve serviste 1, 2, 4, 6, 12 ve 24. saatlerdeki hastalara ait hemodinamik veriler, ağrı skorları ve sedasyon skalaları ile toplam opioid tüketimi ve opioidlerle ilişkili advers olaylar kayıt altına alındı. Postoperatif 24. saatte QoR 40 skoru ve hasta memnuniyeti değerlendirildi. İntraoperatif ek fentanil ihtiyacı ve postoperatif ilk analjezi istem süresi kaydedildi. Bulgular: Gruplar; demografik veriler, cerrahi süreleri, sevofloran tüketimi ve peroperatif hemodinamik veriler açısından birbirine benzerdi. Ağrı skorları İ800 grubunda diğer gruplara göre anlamlı şekilde düşüktü (p˂0,001). Postoperatif ilk analjezi süresi ibuprofen uygulanan gruplarda diğer gruplara göre anlamlı şekilde uzun olup, intraoperatif ek fentanil dozu ihtiyacı ise anlamlı olarak daha düşüktü (p1˂0,001), (p2˂0,001). Toplam opioid tüketimi kontrol grubunda diğer gruplara göre anlamlı şekilde yüksekti (p˂0,001). Hasta memnuniyeti, Kontrol grubunda diğer tüm gruplardan düşüktü (p˂0,001). En yüksek hasta memnuniyeti İ800 grubunda kaydedildi. Fentanil dozu ile opioidlere bağlı yan etkiler arasında pozitif korelasyon saptanmadı. Sonuç: Postoperatif ağrı yönetiminde multimodal yaklaşım çerçevesinde opioidlere ek olarak preemptif uygulanan İV ibuprofen ve İV parasetamolün toplam fentanil tüketimini azalttığı ancak sadece 800 mg ibuprofenin ağrı skorlarını düşürdüğü görüldü. Her iki ajan arasında yan etkiler açısından anlamlı farklılık tespit edilmedi. Histerektomi cerrahisinde analjezi yönetiminde preemptif 800 mg ibuprofen uygulamanın etkin bir şekilde kullanılabileceği düşünüldü.
Özet (Çeviri)
Background: Hysterectomy surgery is the most common surgical procedure after cesarean section in gynecology practice. Perioperative pain control reduces mortality and morbidity, improves pain scores, and increases patient satisfaction. In this study, it was aimed to compare the analgesic effects of preemptive intravenous (IV) paracetamol and ibuprofen in the treatment of postoperative pain in patients undergoing total abdominal hysterectomy. Materials and Methods: 120 female patients aged between 30 and 65 years, who were considered ASA I or ASA II with the indication of total abdominal hysterectomy, who were scheduled for elective surgery were included in the study. The patients in the randomized, double-blind and placebo-controlled study were divided into 4 groups; Paracetamol given group (Group P: n=30), ibuprofen 400 mg group (Group I400: n=30), ibuprofen 800 mg group (Group I800: n=30), and isotonic control group (Group K: n=30) 30) was named. The patients were followed up for 24 hours postoperatively and fentanyl was administered with PCA. Demographic data of the patients, liver and kidney function tests, hemogram and coagulation parameters and anesthetic gas consumption were recorded. Hemodynamic data, pain scores and sedation scales, total opioid consumption and adverse events related to opioids were recorded for the patients in the postoperative recovery unit and service at 1, 2, 4, 6, 12 and 24 hours. QoR 40 score and patient satisfaction were evaluated at the postoperative 24th hour. Intraoperative additional fentanyl requirement and postoperative first analgesia request time were recorded. Results: The groups were similar to each other in terms of demographic data, duration of surgery, consumption of sevoflurane, and peroperative hemodynamic data. Pain scores in the I800 group were significantly lower than in the other groups (p˂0.001). The postoperative first analgesia period was significantly longer in the ibuprofen-administered groups compared to the other groups, and the need for additional intraoperative fentanyl dose was significantly lower (p1˂0.001), (p2˂0.001). Total opioid consumption was significantly higher in the control group compared to the vii other groups (p˂0.001). Patient satisfaction was lower in the Control group than in all other groups (p˂0.001). The highest patient satisfaction was recorded in the i800 group. There was no positive correlation between fentanyl dose and side effects related to opioids.. Conclusion: In the framework of the multimodal approach in postoperative pain management, it was observed that IV ibuprofen and IV paracetamol administered preemptively in addition to opioids reduced total fentanyl consumption, but only 800 mg ibuprofen reduced pain scores. No significant difference was detected between the two agents in terms of side effects. It was thought that preemptive administration of 800 mg ibuprofen could be used effectively in analgesia management in hysterectomy surgery.