Farklı organik atıkların yalın veya mineral gübre ile beraber uygulanmasının toprağın verim potansiyeline etkisi
The effect of application the different organic wastes with or without mineral fertilizers on soil fertility potential
- Tez No: 90799
- Danışmanlar: PROF. DR. BEKİR FIRAT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Çiftlik gübresi, haşhaş kapsülü, mısır sapı, toprak verimliliği, Farmyard manure, poppy capsule, maize straw, soil fertility
- Yıl: 1999
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Toprak Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 74
Özet
oz FARKLI ORGANİK ARTIKLARIN YALIN VEYA MİNERAL GÜBRE İLE BERABER UYGULANMASININ TOPRAĞIN VERİM POTANSİYELİNE ETKİSİ Mustafa HARMANKAYA Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Toprak Anabilim Dalı Danışman :Prof. Dr. Bekir FIRAT 1999, 65 sayfa Bu araştırma, farklı organik artıklardan mısır sapı, haşhaş kapsülü ve çiftlik gübresinin artan dozlarının yalın veya mineral gübre ile kombine olarak uygulanmasının toprağın verim potansiyeline etkisi çerçevesinde besin maddelerinin topraktaki yarayışlılığına ve bunların bitki tarafından alımına etkilerini incelemek amacıyla gerçekleştirilmiştir. Tesadüf parseller deneme desenine göre faktöriyel planda iki tekerrürlü olarak iki yıl süre ile Eğirdir Ovası'nda tarla denemeleri şeklinde gerçekleştirilmiştir. Denemede konular (0.1.2 ve 4 ton/da )organik artıklardan çiftlik gübresi, haşhaş kapsülü ve mısır sapı toprağa yalın ve dekara 8 kg N, 8 kg P2O5, 8 kg K20 mineral gübre ile kombine şeklinde verilmiştir. Test bitkisi olarak“Arifiye”çeşidi mısır yetiştirilmiştir. Araştırmada kullanılan haşhaş kapsülü topraktaki besin maddelerinin yarayışlı formunu çiftlik gübresi ve mısır sapından genelde daha fazla artırmıştır. Değişik organik artıkların mineral gübre ile kombinasyonu, bitkideki Fe ve Zn gibi özellikle mikro besin elementlerin miktarını olumsuz yönde etkilemiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis THE EFFECT OF APPLICATION THE DIFFERENT ORGANIC WASTES WITH OR WITHOUT MINERAL FERTILIZERS ON SOIL FERTILITY POTENTIAL Mustafa HARMANKAYA Selçuk University Graduate School of Natural and Applied Sciences Departman of Soil Science Supervisor: Prof. Dr. Bekir FIRAT 1999, 65 page This study aimed to investigate the effect of different highly raised levels of organik wastes namely, maize straw, poppy capsule and farmyard manure with or without mineral fertilizer as combined on soil fertility potential. In addition, the effects of wastes mentioned above on available soil nutrition matters in soils and their uptaking also were determined. This study was planned as randomized plots experiments under field conditions with two replication for two years in Eğirdir Plain. In this trial, farmyard manure, maize straw and poppy capsule from organic wastes were applied to the soil without or with 8 kg N, 8 kg P2O5, 8 kg K2O mineral fertilizer with combined forms.“Arifiye”maize type was grown for test crop. Poppy capsule increased the available nutrition matters forms in soils than farmyard manure and maize straw. The combination of different organic wastes with mineral fertilizer, adversly affected to Fe and Zn micro nutrition element content in crop.