Yağ sanayii yan ürünlerinin incelenmesi ve değerlendirilmesi
The Investigation and Utilization of The Waste Products of Oil Industry
- Tez No: 90800
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HÜSEYİN KARA
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Fatty acid, Soap-stock, Chromatography, Copolymer, Styrene, Modification, Adhesion, Epoxy dian resin IV
- Yıl: 1998
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 92
Özet
ÖZET Yağ Sanayii Yan Ürünlerinin incelenmesi ve Değerlendirilmesi Zafer YAZICIGİL Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Kimya Anabilim Dalı Danışman: Yrd. Doç Dr. Hüseyin KARA 1998, 68 Sayfa Jüri: Yrd. Doç. Dr. Hüseyin KARA Prof. Dr. Ramazan MİRZAOĞLU Prof. Dr. Ali Osman SOLAK Bu çalışmada; yağ rafinasyonu yan ürünlerinin özelliklerinin incelenmesi, çevreye olan zararlı etkilerinin azaltılması için fizikomekanik özellikleri yüksek yeni ürünlere dönüştürülme şartlan ve ürünlerin genel özelliklerinin bilinen kimyasal metotlarla aydınlatılması amaçlanmıştır. Ham yağ, rafine yağ ve atık ürünlerin yağ asit kompozisyonlarını tayin etmek için önce bu maddeler türevlendirilerek, metil esterlerine dönüştürülmüş, sonra da gaz kromatografisi ile analiz edilmiştir. Gaz kromatografisi ile C12-C24 arasındaki izomerlerin tayini gerçekleştirilmiştir. İzomerlerden yüzde olarak en büyük çoğunluğu (%54-65) Cıg:2 cis izomerlerinin teşkil ettiği, sonra sırasıyla C]g:ı, Ci6:o ve Ci8:o'larm izlediği görülmüştür. Yağ asiti kompozisyonları tayin edilen ürünlerin; polimer sanayiinde değerlendirilme yollan araştınlmış ve atık ürünler çeşitli maddelerle etilleştirilerek değişik kopolimerler sentezlenmiştir. Çalışma sonucunda, elde edilen soapstok-glisit esteri, stiren-fatty asit kopolimeri ve stiren-glisit ester kopolimerleri sanayide çokça kullanılan epoksidian reçinesi ve polistirene modifikatör olarak ilave edilmiş ve polietilenpoliamin ile sertleştirilmiştir. Kullanılan reçinelerin özelliklerinde iyileştirilmeler görülmüş ve sentezlenen kopolimerlerin modifikatör olarak kulllanıldığı sertleştirilmiş ürünlerin; yapılarındaki fonksiyonel gruplara ve molekül ağırlıklarına bağımlı olarak çeşitli çözeltilere (3% NaCl, 10 % NaOH, 10 % HC1) karşı direncinin, adhezyon kabiliyetinin (%80-100), ısıya karşı direncinin arttığı, su tutma kabiliyetinin (%0, 14-0,3 5) büyük oranda azaldığı tespit edilmiştir. Anahtar Kelimeler : Fatty asit, Soapstok, Kromatografi, Kopolimer,Stiren, Modifikasyon, Adhezyon, Epoksi dian reçinesi 111
Özet (Çeviri)
ABSTRACTS The Investigation and Utilization of The Waste Products of Oil Industry Zafer YAZICIGİL Selçuk University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Chemistry Supervisor: Assist. Prof. Dr. Hüseyin KARA 1998, 68 Page Jury: Assist. Prof. Dr. Hüseyin KARA Prof. Dr. Ramazan MÎRZAO?LU Prof. Dr. Ali Osman SOLAK The aim of this work is, the studying of the properties of sub-products of Oil refination, the reduction of their damage in environment, the conversion conditions for new products having high physic-mechanic properties and the general properties of new products, different copolymers were synthesized and the synthesized copolymers were used to modify. The determination of isomers between C12-C24 were identified by using gas- chromatography. Unrefined, rained sunflower oil and disposed products were derived to convert them to methyl esters. Then, they were analyzed using Gas chromatography. By using Gas Chromatography, the determinations of isomers from C12 to C24 were performed. Among the given isomers Ci8:2 cis isomers the most frequently (54-65 %) isomer, was followed by Cıg:ı, Ci6:o and Cig:o respectively. The products, whose oil-acid composition were determined field of their applications in polymer industry was investigated and the various copolymers were also synthesized by interacting wasted products with different materials. In conclusion the obtained copolymers which were to be soapstock-glycide ester, styrene-fatty acid and styrene-soapstock were added to epoxy dian resins and polystyrenes as modificator and were crosslinking by adding polyethylene polyamine. An optimization for the properties of resins used was observed and that the corrosions resistance to several solutions (3% NaCl, 10 % NaOH, 10 % HC1), adhesion capability (80-100%) and thermo-destriction of the crosslinked products, for which synthesed copolymers were used to be modificator increases and their ability of water absorption (0,14-0,35%) noticeably decreases depending on the functional group in their structure and their molecular weights.