Uluslararası hukuk kuralları çerçevesinde enerji yatırım uyuşmazlıkları
Energy investment disputes under the rules of international law
  1. Tez No: 908032
  2. Yazar: KASIM UĞUR KARATAŞ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ABDÜLKADİR AKIL
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Hukuk, Uluslararası Ticaret, Law, International Trade
  6. Anahtar Kelimeler: Enerji Yatırımları, Uyuşmazlık Çözümü, Uluslararası Hukuk, Tahkim, Enerji Şartı Antlaşması, Energy Investments, Dispute Resolution, International Law, Arbitration, Energy Charter Treaty
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Ticaret Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret Hukuku ve Avrupa Birliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret Hukuku ve Avrupa Birliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 426
Özet
Bu tez, enerji yatırımlarından kaynaklanan uyuşmazlıkların uluslararası hukuk çerçevesinde nasıl çözümlendiğini kapsamlı bir şekilde incelemektedir. Enerji, modern toplumların ekonomik büyümesi ve sürdürülebilir kalkınması için hayati bir öneme sahiptir. Bu önem, enerji yatırımlarını uluslararası ticaretin vazgeçilmez bir unsuru haline getirmiştir. Sanayi devriminden itibaren enerji yatırımları, önemli dönüşümler geçirerek daha karmaşık hukuki ve ekonomik yapılar kazanmıştır. Enerji yatırımları, ülkelerin enerji kaynaklarına erişim ve bu kaynakları kullanma konusunda yaşadıkları rekabet nedeniyle uluslararası hukukta özel bir yere sahiptir. Yatırımların korunması ve uyuşmazlıkların çözümü, enerji yatırımlarının devamlılığı için kritik önemdedir. Bu bağlamda, uluslararası yatırım hukuku, enerji yatırımlarının korunması için gerekli hukuki çerçeveyi sağlar. Enerji Şartı Antlaşması gibi uluslararası anlaşmalar, yatırımcıların haklarını koruma ve devletler arası uyuşmazlıkları çözme konusunda önemli araçlar sunar. Enerji yatırımlarıyla ilgili uyuşmazlıkların temelinde adil ve hakkaniyete uygun muamele, ayrımcılık yasağı ve tam koruma ve güvenlik gibi uluslararası koruma standartlarının ev sahibi devletler tarafından ihlal edilmesi gerçeği yatmaktadır. Yatırımlardan kaynaklanan uyuşmazlıkların çözümünde ise tahkim ve ulusal mahkemelerin rolü büyüktür. Tahkim, yatırımcıların genellikle tercih ettiği bir çözüm yolu olarak öne çıkarken, ulusal mahkemeler de belirli durumlarda önemli bir yargı yetkisi taşır. Bu çalışma, enerji yatırımlarının sürdürülebilirliği ve uluslararası hukuk kuralları çerçevesinde korunması için önemli bulgular sunmaktadır. Enerji yatırımlarıyla ilgili uyuşmazlıkların çözümünde tahkim yönteminin önemi ve tahkim sürecinde dikkate alınması gereken hususlar detaylı bir şekilde ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
This dissertation provides a comprehensive analysis of how disputes arising from energy investments are resolved within the framework of international law. Energy is vital for the economic growth and sustainable development of modern societies, making energy investments an indispensable component of international trade. Since the industrial revolution, energy investments have undergone significant transformations, evolving into more complex legal and economic structures. Energy investments hold a special place in international law due to the competition among countries for access to and utilization of energy resources. The protection of investments and the resolution of disputes are critical for the continuity of energy investments. In this context, international investment law provides the necessary legal framework to safeguard energy investments. International agreements, such as the Energy Charter Treaty, offer essential tools for protecting investors' rights and resolving disputes between states. At the core of disputes related to energy investments lies the violation of international protection standards by host states, such as fair and equitable treatment, non-discrimination, and full protection and security. Arbitration and national courts play a significant role in resolving these disputes. Arbitration is often preferred by investors as a resolution method, while national courts hold substantial jurisdiction in specific cases. This study provides significant insights into the sustainability of energy investments and their protection under international law. It examines the importance of arbitration in resolving disputes related to energy investments and the key considerations within the arbitration process in detail.