Türkiye'de sinema filmleri mevzuatında öndenetim
Foreword in movie legislation in Turkeycontrol
- Tez No: 908059
- Danışmanlar: PROF. DR. AYHAN CEYLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Sinema Filmlerinde Denetim, Film Sansürü, Sinema Filmleri Özgürlüğü, Filmlerin Ön Denetimi, Sinema Filmleri Mevzuatı, Control in Cinema Films, Film Censorship, Freedom of Cinema Films, Preliminary Control of Films, Cinema Film Legislation
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Ticaret Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kamu Hukuku Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 144
Özet
Sinema, hukuk ve özellikle özgürlük ilişkisinin odak noktası, filmlerin denetimi hususudur. Çünkü, sinema filmlerinin denetimi, sinema ile ilgili bütün problemlerin çıkış veyahut varış noktasını işaret etmektedir. Sinema filmlerinin hem bir sanat dalı ve hem de bir endüstri kolu olması ise bu alana ilişkin denetim hükümlerinin bu iki hususa uygun gerçekleştirilmesi gerekliliğini doğurmaktadır. Türkiye'de sinema filmlerinin denetimine dair hükümler, tarihsel olarak evrilmiş ve dönemsel olarak farklı şekillere bürünmüş, ancak tartışmalı olmayı daima sürdürmüştür. Osmanlı'da şikayetler üzerine yapılan ve bazı kriterlere bağlanan denetim, Cumhuriyet Dönemi'nde bir süre daha aynı şekilde uygulanmış ardından 1932 tarihli Sinema Filmlerinin Kontrolüne Ait Talimatname ile sinema filmleri ayrı bir mevzuatta düzenlenmiştir. 2559 sayılı“Polis Vazife ve Salahiyet Kanunu”nun kabulü ile filmlerin denetimi bu Kanun'un 6. maddesi hükmüne bağlı olarak çıkarılan düzenleyici işlemlerle gerçekleştirilmiştir. Anayasaya aykırı olduğu iddiası ile Anayasa Mahkemesi (AYM)'ne taşınan bu hüküm, uzun süre tartışılmıştır. Bunun üzerine sinema filmleri alanındaki pek çok sorunu çözmek adına çalışmalar yapılmış, danışma kurulları oluşturulmuş ve kararlar alınmıştır. Ancak bu kararlar uygulamaya yansımamış, filmlerin denetimine 2559 sayılı Polis Vazife ve Salahiyet Kanunu'na dayanan düzenlemelerle devam edilmiştir. 1986 yılına gelindiğinde 3257 sayılı Sinema, Video ve Müzik Eserleri Kanunu'nun kabulü ile 2559 sayılı Polis Vazife ve Salahiyet Kanunu'nun 6. maddesi ek ve değişiklikleri yürürlükten kaldırılmıştır. Bu düzenlemede sinema, müzik ve video ile birlikte aynı kanunda yer almıştır. 2004 yılında ise Sinema Filmlerinin Değerlendirilmesi ve Sınıflandırılması ile Desteklenmesi Hakkında Kanun ile sinema filmleri müstakil bir kanunda düzenlenmiştir. Bu Kanun'da 2019 yılında yapılan değişiklikle sinema filmlerinin denetimi, diğer kanunlardan farklı yönleriyle çağa ayak uyduran bir profil çizmiştir. Bütün bu mevzuat çerçevesinde çalışmada sinema filmlerinin denetimi, hukuki boyutuyla ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
The focal point of cinema, law and especially freedom relations is the issue of film control. Because the control of cinema films points to the origin or destination of all problems related to cinema. The fact that cinema films are both a branch of art and an industry requires that control be carried out in accordance with these two issues. The provisions regarding the control of cinema films in Turkey have evolved financially and have taken on different expressions periodically, but have always maintained their personal nature. The inspections carried out in the Ottoman Empire upon complaints and the sustainability of some of them were applied in the same way for a while during the Republic Period, and then cinema films were regulated under a separate legislation with the Regulation on the Control of Cinema Films dated 1932. With the adoption of the“Police Duty and Authority Law”numbered 2559, the control of films was carried out through annulment procedures in accordance with the provision of Article 6 of this Law. This provision, which was brought to the Constitutional Court (AYM) on the grounds that it was unconstitutional, was discussed for a long time. Thereupon, studies were carried out to solve many problems in the field of cinema films, department boards were established and parts were added. However, the implementation of these practices was not reflected, and the control of films continued with regulations based on the Police Duty and Authority Law No. 2559. In 1986, with the adoption of the Law on Cinema, Video and Music Works No. 3257, Article 6 of the Police Duty and Authority Law No. 2559 was additionally and currently abolished. In 2004, cinema films were regulated in an independent law with the Law on Evaluation, Classification and Support of Cinema Films. With the amendment made to this Law in 2019, the control of cinema films has drawn a profile that is in line with the era with its different details from other laws. All these legislative frameworks have been addressed in the control of cinema films with their legal dimension.